ГЕРБ внесе жалба във ВАС срещу назначаването на Беркант Барзат за шеф на РИК – Кърджали

Областният координатор на ГЕРБ Цвета Караянчева сезира ВАС заради назначаването на Беркант Барзат за председател на Районната избирателна комисия в Кърджали, съобщиха от пресцентъра на партията.
В жалбата се настоява върховните съдии да преразгледат и отменят решението на ЦИК от 14 август, с което юристът от ДПС е поставен начело на РИК.
Както вече 24rodopi.com писа, по-рано днес ГЕРБ излезе с декларация срещу назначението на Барзат, заради проявена от него агресия и допуснати груби нарушения на изборното законодателство по време на евроизборите през месец май. Тогава Барзат в качеството си на секретар на РИК се забърка в скандал в секция 61 в община Кърджали, където активисти на ДПС се опитаха да упражнят натиск върху членовете на комисията при броенето на бюлетините. „Недопустимо е РИК да бъде оглавена от лице, което безнаказано погазва закона и което не би могло да гарантира спокойното и прозрачно провеждане на изборите в Кърджалийски многомандатен избирателен район. Намираме за недопустимо г-н Барзат да бъде член на РИК, а още повече председател. Последното би означавало, че ЦИК толерира  проявите на агресия  и създава сериозни предпоставки за опорочаване на изборния процес”, се казва в декларацията на ГЕРБ.
24rodopi.com
hard admin

*

Top