ГЕРБ готви сливане на Кърджали и Черноочене?

В работните групи на ГЕРБ, които готвят управленската й програма, се обсъжда намаляване на броя на общините с цел пестене на финансов и административен ресурс. Освен това по-лесно могат да се усвояват европари. Първоначално към по-големи съседни общини ще се влеят най-малките и неефективните, с по няколко села, с раздута администрация и без никакви приходи, обясниха от партията. Това са част от мерките за стабилизиране на държавата, които във формацията на Борисов обмислят да приложат, ако спечелят изборите. Идеята е поне с една трета да се намали броят на общините, пише „Преса”.
„В предишния вариант, обсъждан в комисиите през 2010-та, се предвиждаше Кърджали да „глътне” Черноочене, а Момчилград и Джебел да станат една община. Обсъждаше се Крумовград да стане център на Кирково, но това е отпаднало в новия вариант. Ардино остава малка община, но е отдалечена от Кърджали, и не е изключено да бъде приобщена към Неделино. Пред 2010-та имаше голям отпор от кметове и всичко остана на книга. Вероятно и сега трудно би се реализирала”, поясни пред 24rodopi.com запознат с проекта бивш депутат.
В момента общините у нас са 264. Ако ГЕРБ дойдат на власт и се приеме новото териториално делене, те ще станат 176. Има и по-драстични идеи – областите от 28 да станат шест, а броят на общините да падне до 150.
Промяната на границите на общините може да стане само с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Заради огромната финансова дупка в хазната се налага оптимизиране на всички разходи, смятат от ГЕРБ. „Тази идея е още много сурова”, уточняват от ръководството, цитирано от „Преса”. Тя ще бъде обсъждана след изборите и ще се случи след промяна в закона за местното самоуправление. Същото потвърждава и лидерът Бойко Борисов. „Сега сме в предизборна кампания. И сме разтревожени, че държавата е във фалит. Няма как и лекари, и пациенти, и строители, и общини, всички да са недоволни, а държавата да е наред”, каза той.
Реформи се правят през 10 години
На 3 август 1934 г. е извършена общинска реформа – следствие от военния преврат на 19 май 1934 г. Общините са окрупнени, броят им е намален повече от три пъти – до около 800. Кметовете не се избират, а се назначават от правителството. През 1944 г. са обособени 10 области. През 1945 г. Шумен преминава към Варненска област. През 1947 г. са закрити областите и първостепенни административно-териториални единици остават околиите – те са 102 на брой, от които 7 са градски. В периода 1951-1959 г. е закрит Ямболски окръг и се поделя между Старозагорски и Бургаски. Видински окръг е присъединен към Врачански, закрива се Горнооряховски окръг и се открива с център Велико Търново. От 1987 до 1998 г. има девет области. Съществуващите днес области са образувани през 1999 г. с президентски Указ №1 от 5.01.1999 г. за утвърждаване на границите, административните центрове на области и общини. Те съвпадат с окръзите, съществували от 1959 до 1987 г., в голяма степен по граници и напълно по административни центрове (Михайловград е преименуван на Монтана, а Толбухин на Добрич).
Ще им дават категория като на хотелите
„Би могло да се направят различни категории общини, които да имат различни права и задължения към своето население. И там, където има по-голям ресурс, да се запишат повече права и задължения”, обясни Менда Стоянова, която в мандата на ГЕРБ бе шеф на бюджетната комисия, а сега участва в писането на програмата. В тази категоризация Столичната община е на отделен ред с „най-много звезди”. Самостоятелна категория ще бъдат големите общини като Пловдив, Варна, Бургас и богатите общини в курортите. На трето място са средно големите общини и на четвърто – малките. Това категоризиране беше приложено при планиране на европарите. Зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов, който в партията е с ресор местна власт, обясни, че в закона ще се запишат определени критерии. „Ако една община не може да покрие критериите, трябва да се върви в посока обединяване на съседни общини и обединение на ресурса – финансов и административен. Трябва да се мисли не кое е добре за кметовете и администрациите, а кое – за жителите им”, обясни Николов.
24rodopi.com
На снимката: Екипът на Менда Стоянова смята, че Черноочене трябва да бъде кметство в състава на община Кърджали 
hard admin

*

Top