ГЕРБ за програмата в здравеопазването: Инвестиции в технологии и обезпечаване на болниците

Водачът на листата на ПП ГЕРБ в Кърджали Цвета Караянчева и кандидатите за народни представители Иванка Таушанова и д-р Адам Персенски разговаряха с представители на медицинската общност в голямата зала на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Специален гост на срещата бе д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване в 41-то Народно събрание и водач на листата на ПП ГЕРБ в Смолян. „Разчитам на вашата подкрепа като професионалисти и общественици”, каза Караянчева. „Депутатският мандат на ГЕРБ от Кърджали е изключително важен, защото той е гаранция, че градът ни ще продължи да присъства в дневния ред на правителството и ще има добра комуникация с централната изпълнителна власт”, заяви Цвета Караянчева.

През последните 4 години кърджалийската МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” се нареди сред високотехнологичните болници у нас. С подкрепата на Цвета Караянчева и областния управител Иванка Таушанова в здравното заведение стартираха важни инвестиционни проекти, като изграждането на център за ранна диагностика на онкологични заболявания и модерна стерилизационна. 
Д-р Дариткова очерта пред колегията акцентите в предизборната програма на ПП ГЕРБ за развитие на здравеопазването – сектор, възприеман като синоним на реформи и в същото време крайно консервативен. Приоритет за ГЕРБ е да направи болничните стандарти приложими, като се премине към нов модел на финансиране – от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Така ще се повиши както цената на единица медицински продукт, така и качеството на услугите и ще има по-справедливо остойностяване, коментира Дариткова. Промяната вече е започнала и ще продължи и през следващия мандат. За сравнение, в страни като Швейцария въвеждането на диагностично-свързаните групи е отнело 10 години. ГЕРБ ще инвестира във високите технологии и материално-техническото обезпечаване на болниците, в кариерното израстване на лекарите и облекчаването на процедурите за специализация. По думите на д-р Дариткова България се нуждае от национално приета обществена стратегия за развитие на сектора, за да може да усвоява европейски пари за здравеопазване.
 
Купуването и продаването на гласове е престъпление
hard admin

*

Top