ГЕРБ иска оставката на Раиф Мустафа, но 9-мата съветници участват на сесията на 9 януари

Деветимата съветници от ГЕРБ искат оставката на председателя на Общинския съвет в Кърджали, но на 9-ти януари ще влязат на редовната сесия.
„До този момент не е внесено предложението за извънредна сесия. На редовната сесия ще отидем, защото не можем съвсем да абдикираме от отговорностите към избирателите си”, заяви лидерът на ГЕРБ в Кърджали Илия Илиев.
Очаква се на 9 януари в залата да не влязат 7-те съветници от БСП, които настояват за провеждането на извънредна сесия с единствена точка – оставката на председателя.
Както вече 24rodopi писа, след първия неуспешен опит да отстранят шефа на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа, общинските съветници от БСП и ГЕРБ в Кърджали внасят искане за насрочване на извънредна сесия. Предложението за дневен ред включва една единствена точка – оставката на председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа от ДПС.
Мотивът на опозицията е отказът на Мустафа да съобщи кой и как е осъществил подписката срещу номинирането на генерал Васил Делов за почетен гражданин на Кърджали и дали с нея са били ангажирани общински съветници. Освен това недоволните смятат, че Раиф Мустафа не е в състояние да ръководи работата на общинския съвет.
 „Вече две поредни сесии съветниците извън ДПС бойкотират неговата работа, а до момента председателят не е предприел нищо за излизане от ситуацията”, твърди областният лидер на БСП Милко Багдасаров.
До внасянето на искане за извънредна сесия се стигна, след като на предишното заседание мнозинството от ДПС не допусна в дневния ред да има точка за оставката на Раиф Мустафа. БСП и ГЕРБ напуснаха сесията и блокираха избора на омбудсман на Кърджали.
Сега законът дава основание за свикване на извънредна сесия, ако това бъде поискано от поне една трета от общинските съветници. Вече са събрани необходимите подписи, уточни Багдасаров. Социалистите ще настояват гласуването да бъде тайно.Така те се надяват да получат подкрепа дори от колегите си в ДПС, които са недоволни от политиката на ръководството си.
Съветниците от БСП са 7, а от ГЕРБ – 9. За да бъде отстранен Мустафа, те трябва да бъдат подкрепени и от независимия съветник д-р Марин Мухтаров, единствения съветник на Касим Дал, както и трима от ДПС.
На 9 януари ще бъде избран нов омбудсман на Кърджали. Ще има и отчет на изпълненията на ОбС през 2012-та. Дневният ред е от 12 точки.
 
Още по темата – по-късно тук и утре във вестник „Родопи voice
 
На снимката: Съветниците от БСП готвят бойкот на сесията на 9 януари
hard admin

*

Top