ГЕРБ: Пазарът нерентабилен, кметът да си ходи! Хасан Азис: Полагаме усилия тържището да остане на Общината!

Общинските съветници на ГЕРБ в Кърджали поискаха оставката на кмета инж. Хасан Азис заради прословутия „Пазар на производителите“.
Това се случи на сесията на разпоредителния орган днес, на която съветниците гласуваха да бъдат отпуснати 700 000 лева безлихвен заем на тържището, за да бъдат изплатени част от дълговете на дружеството. Както вече 24rodopi писа, средствата ще дойдат от продажбата на парцел до магазин „Билла“. Решението бе прието с гласовете на съветниците от ДПС и БСП.
Кметът носи персонална вина за целия проект, който е нерентабилен, обяви съветникът от ГЕРБ Огнян Иванов.
ГЕРБ трябва да кажат дали са за това пазара да остане общински или да го вземе банката, контрира го Хасан Азис. „Полагаме усилия да се погасява кредита към банка „Алианц” и пазарът да остане общинска собственост“, посочи кметът.
Общинските съветници гласуваха за продажбата на парцел до хипермаркет „Билла“ с условието 700 000 лева да бъдат отпуснати като безлихвен заем на общинското дружество „Пазар на производителите“. Те трябва да служат за погасяването на задълженията му.
Пазарната оценка на въпросния парцел възлиза на 2 955 000 лева. На това място ще се строи бъдещият магазин “Кауфланд”, за което 24rodopi вече писа.
Предишното ръководство на тържището дълго време не е внасяло ДДС, бе посочено по време на дебатите. Погасяването на борчовете на Пазар на производителите ще позволи договорът на дружеството с банка „Алианц” да бъде вписан в съда. Така ще се избегне възможността кредита да стане изискуем. Ако кредита стане изискуем от банката, общината ще трябва да се бръкне с още 4,5 млн.лева за да възстанови средствата, отпуснати за градежа на тържището със средства на програма САПАРД.
hard admin

*

Top