ГЕРБ: Пробит бюджет, писан на коляно, Кърджали е обречен на мизерия

Общинските съветници от ПП ГЕРБ отказаха да участват в гласуването на Бюджет 2013 г. и напуснаха заседанието на ОбС, заради опитите на мнозинството да го прокара на тъмно, без дебати в постоянните комисии, позовавайки се на кухи цифри и нереалистични прогнози. Това заявиха от групата общински съветници на партията. Кметът Хасан Азис не е представил актуализирания вариант на бюджета, което обезсмисля подлагането му на гласуване, категорични са от ГЕРБ.

„На практика най-важната задача на администрацията е да състави изпълним бюджет, а от видяното и чутото можем да кажем, че се е справила крайно некомпетентно”, коментираха Илия Илиев и Огнян Иванов от групата на ГЕРБ в Общинския съвет. Общината няма ясна визия за структурирането на бюджета, както в приходната, така и в разходната му част. Единствените сигурни постъпления в него са парите от държавата. Средствата от продажбата на земята за строеж на „Кауфланд” вече са похарчени за покриване на стари плащания – по кредита за „Пазара”, за дълга към „Титан” и за възстановяване на липсващия милион за ремонт на „Въжения мост”, твърдят от ГЕРБ.  От програмата за приватизация общината е на минус  с 400 000 лева. Просрочените й задължения са нараснали на 12,5 млн лева. До края на годината предстоят плащания по кредита за „Пазара” в размер на 650 000 лева, които не са предвидени в бюджета, добавиха още съветниците.

„Кметът Хасан Азис нямаше доблестта да признае, че предлага един пробит бюджет, писан на коляно и няма друг начин запуши пробойните в него, освен да съкрати разходите за инфраструктура, образование, здравеопазване, култура, спорт и т.н. С този бюджет Кърджали е обречен на мръсотия и мизерия”, категорични са от ГЕРБ. На заседанието на ОбС групата гласува против отчета за изпълнение на бюджета за 2012 г, който е  изпълнен на 88 процента, заради лошото управление на общинските финанси, безпринципните харчове, тоталната липса на прозрачност  по отношение на натрупаните задължения и отклоняването на целеви средства.

По данни на финансовото министерство Кърджали води класацията на общините с най-много просрочени задължения, на първо място е по брой общински служители на глава от населението и е с най-висок процент административни разходи. Според експертите, това я поставя в категорията на рисковите общини,  които са непрозрачни по отношение на финансите си и са застрашени от натрупване на дълг. Групата на ГЕРБ ще предложи заседанията на ОбС да се предават онлайн, за да може кърджалийци да имат достъп до вземането на всички решения, които ги касаят пряко и да могат да контролират в реално време органите на местното самоуправление.

hard admin

*

Top