ГЕРБ: Против сме Беркант Барзат да ръководи РИК, на последните избори той създаде напрежение в секция 61

ПП ГЕРБ възразява категорично срещу решението на ЦИК от 14 август да бъде назначен Беркант Барзат от квотата на ДПС за председател на Районната избирателна комисия в Кърджали за предстоящите парламентарни избори, се казва в декларация на ГЕРБ-Кърджали.
Чрез ЦИК хората на Бойко Борисов ще сезират и Върховния административен съд.
Както вече 24rodopi.com писа, ЦИК назначи юриста Беркант Барзат за шеф на РИК. На последните избори той беше секретар на комисията.
„В качеството си на секретар на  РИК на евроизборите, проведени на 25 май 2014 г, г-н Барзат допусна грубо нарушение на изборното законодателство, позволявайки си да нахлуе в секция № 61 в община Кърджали заедно с други активисти на ДПС след приключване на гласуването и да упражни натиск върху членовете на СИК при броенето на бюлетините, посочвайки  императивно кои са действителни и кои не”, посочват от ГЕРБ.
В декларацията, подписана от областния координатор на партията, се казва още:
Член 272 от Изборния кодекс изрично посочва лицата, които имат право да присъстват при установяване на резултатите от гласуването. Неговата намеса, съпроводена със заплахи от страна на придружителите му,  причини сериозни сътресения в работата на СИК № 61 и доведе до влошаване здравословното състояние на председателя, заради което се наложи да бъде повикан екип на Спешна помощ. За тази абсурдна ситуация, при която секретар на РИК грубо се намесва в работата на СИК при установяване на резултатите от гласуването, са надлежно информирани ЦИК и Прокуратурата.
Въпреки изложеното по-горе, ЦИК взима решение за председател на РИК Кърджали да бъде назначено лице, което безнаказано погазва закона и от което се очаква да организира и проведе „законно” и „спокойно” изборите в Кърджалийски многомандатен избирателен район. Намираме за недопустимо г-н Барзат да бъде член на РИК, а още повече председател. Последното би означавало, че ЦИК толерира  проявите на агресия  и създава сериозни предпоставки за опорочаване на изборния процес.
24rodopi.com
hard admin

*

Top