Германия набира наши работници

  • До 18 декември се търсят зидари, медицински сестри, градинари, фризьори, козметици, шлосери, машинни инженери

"vspace="Вергиния ВЛАСАКИЕВА
БТА

След приемането на България и Румъния в Европейския съюз възможностите за работа на Стария континент значително се разшириха въпреки обявеното намерение на повечето държави-членки на съюза да приложат временни ограничения за българи и румънци.
Белгия и Гърция ще прилагат преходния период в първите две години след приемането на страната ни в ЕС. За Италия този срок ще продължи една година, като извън ограниченията ще останат заетите в секторите селско стопанство, хотелиерство, машиностроене, строителство, извършващите ръководна и висококвалифицирана дейност, както и сезонна и надомна работа.

Въпреки че Германия също се придържа към двегодишния период, техните ведомства вече са подали заявката си за необходимите бройки специалисти, от които страната се нуждае. В края на тази година Испания ще направи преглед на пазара си на труда, за да прецени дали да въведе правото на общността по отношение на българите. Към настоящия момент
ЕДИНСТВЕНАТА АКТУАЛНА ОФЕРТА
до края на 2007 г. за България бе предоставена от Германия на 13 ноември чрез Агенцията по заетостта, която осъществява посредническа дейност за трудова ангажираност на български граждани в чужбина и на чужденци в България.
Търсят се зидари, медицински сестри или болногледачи за обгрижване на възрастни хора, специалисти в областта на селското стопанство и зеленчукопроизводството, техници за градини и ландшафт, фризьори и специалисти в областта на козметиката и маникюра, шлосери, висшисти в сферата на машиностроенето. Задължителните условия са кандидатите да бъдат български граждани на възраст до 40 години. Те трябва да имат имат завършено професионално образование по специалността, за която кандидатстват, и да притежават минимум 1 година трудов стаж по специалността, доказан с официален документ (трудова или осигурителна книжка). Важно е да се отбележи, че доброто владеене на немския език е сред задължителните условия. Зидари се набират за Щраублинг. Те ще получават 13.76 евро/час и ще им се предоставя квартира за 5 евро/месец. Медицинските сестри или болногледачите ще работят в дом за възрастни хора в Хофхайм. Месечното им трудово възнаграждение е 1679 евро, като ще се получават и други бонуси от работодателя. Специалистите в областта на селското стопанство и зеленчукопроизводството ще работят в Мюнхен и Варенхоф във
ФАМИЛНИ СТОПАНСТВА
Тяхното заплащане ще бъде 1500 евро на месец при 40-часова работна седмица. Техниците за градини и ландшафт ще получава 12 евро/час плюс добавки при наличие на квалификация и професионален опит. Фризьори и специалисти в областта на козметиката и маникюра се търсят за Карлсруе. Те ще получават по 880 евро/месец. Шлосерите ще работят в Шраблинг и ще получават 9.46 евро/час.
Германски работодатели набират и висшисти в сферата на машиностроенето: конструктори, технически чертожници, инженери и техници. Тяхното заплащане ще бъде в размер на 1750 евро/месец, както и допълнителни добавки по споразумение с работодателя.
На 18 декември изтича крайният срок, в който желаещите да работят в Германия трябва да подадат в бюрата по труда в цялата страната своите документи.
Повече информация може да бъде предоставена в Бюрата по труда, на интернет страницата на Агенцията по заетостта www.az.government.bg и на телефон 02/980 87 19.

В резултат на строгите мерки, предприети от българската държава и по-специално от Агенцията по заетостта, в периода 2003-2006 г. са закрити десетки посреднически фирми за наемане на работа, уличени в непочтена и некоректна дейност.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top