Германия превзема Кърджали за 10 дни

Празнична програма и основи за бизнес партньорства

 

Посолството на Германия ще се включи в празника на Кърджали с най-мащабната си културна програма, организирана извън столицата. Множество изложби и концерти ще се проведат в града край Арда в дните от 14 до 25 октомври под мотото „Германия празнува с Кърджали”.
„Благодаря на Посолството, че избра именно Кърджали и пожела да сподели нашия празник. Още от миналата година от Общината водим разговори с дипломатическата мисия и молбата ни бе удовлетворена”, заяви кметът Хасан Азис. Самият посланик Матиас Хьопфнер също ще се включи в честванията, като дипломатът ще бъде на двудневно посещение в града.
„Ние имаме добра основа за затвърждаване на контактите с Германия. Много наши ученици избират да следват именно там, наши фирми също имат бизнес интереси в Германия. Да не забравяме, че и градът избра немска технология в проекта за пречиствателната станция. Тоест Кърджали залага на немския стандарт в екологията. Темите за побратимяване с общини в Германия ще бъдат също засегнати при посещението на Н. Пр. Матиас Хьопфнер”, добави градоначалникът.
„Убеден съм, че сътрудничеството ни ще продължи и след празника на града. Тук разполагате с отлична инфраструктура и местоположение, които са от огромен плюс за бъдещите връзки между двете страни”, категоричен бе и Матиас Денер, който е ръководител на отдел култура и връзки с медиите към посолството на Германия.
В програмата на честванията са залегнали и срещи с представители на Германо-българската търговска и индустриална камара и на Държавното предприятие „Българо-германски център за професионално обучение” в Смолян. На тях ще бъдат обсъдени възможностите за партньорство между фирмите в региона на Родопите и Германия.
17 са проявите, залегнали в програмата на посолството по повод празника на Кърджали. Сред тях има концерти, изложби, театрални постановки и прожекции на немски комедии. За всички тях входът е свободен.
Община Кърджали също е подготвила богата програма за честванията. Сред тях има и национални прояви. Ще се проведе националният конкурс за детска литература „Петя Караколева”, дните на детското изкуство „Светлини над Родопите”. Ще има боксов турнир, както и състезание по канадска борба. В парк „Простор” символично ще бъде открита и най-новата атракция на града-самолет МиГ-21. Именно в този ден детското влакче в парка ще работи безплатно.
 
На снимката: Матиас Денер подари чадър на кмета Хасан Азис
hard admin

*

Top