Германия търси 33 800 000 лева от ОЦК-Кърджали

Германия си търси 33,8 млн. лв. от фалиралия Оловно-цинков комплекс (ОЦК). Федералната република е издала държавна гаранция по договор за кредит между френската банка БНП Париба и родното предприятие. Това става ясно от списъка на кредиторите на ОЦК, приет от синдика Александър Георгиев.
Както вече 24rodopi.com писа, най-много пари от комбината има да взема БНП Париба – общо 106,5 млн. лв. Швейцарският клон на институцията е отпуснал 93,7 млн. лв. Още 12,82 млн. лв. са по договор за кредит с френската банка майка. Именно заради последните отпуснати пари от банката за строежа на нов Цинков завод, дружеството на Валентин Захариев започна да потъва.
Заеми на ОЦК е дала и Първа инвестиционна банка, която си търси 28 млн. лв.
При осребряване на имуществото на комбината банките ще получат парите си с предимство, защото са обезпечили вземанията си с особени залози. По отчет към 31 октомври 2013 г. активите на ОЦК са на стойност 166,5 млн. лв., но при евентуална разпродажба постъпленията може да се окажат по-ниски, отбелязва „Преса”.
Сред другите по-големи кредитори на комбината са сейшелската „Уолдроп” (72 млн. лв.), държавните фирми „Електроенергиен системен оператор” (513 хил. лв.) и НЕК (493 хил. лв.). Националната агенция за приходите има да взема близо 3 млн. лв. от ОЦК за неплатени данъци, осигуровки, глоби и мита.
Синдикът е приел вземанията и на 123 работници и служители на комплекса. Любопитно е, че на мажоритарния собственик и председател на надзорния съвет на ОЦК Валентин Захариев са присъдени 11 642 лв. неизплатени възнаграждения. Синовете му също са на опашката – Петър Захариев има да получава 7851 лв., а Кирил Захариев – 6133 лв.
Преди ОЦК да бъде обявен за неплатежоспособен в края на миналата година, част от фирменото имущество беше разпродадено на публични търгове. През 2012 г. цинковото производство на комбината премина във фирма „Хармони 2012″, част от активите бяха купени от Първа инвестиционна банка. През ноември м.г. „Хармони 2012″ придоби още 44 дка земя. На друг публичен търг, стигнал и до обжалване в съда, ПИБ купи хижа „Акация” край яз. „Кърджали”.
hard admin

*

Top