Гигантската змия е в района на село Метлика

Гигантската каменна змия се намира в района на Крумовград (вижте видеото – вдясно) и е с дължина 30 метра. Вкаменелостите са край село Метлика.

Палеонтолози са проявили интерес към фосила на гигантската змия и другите вкаменелости в Кърджалийско, които бяха открити от любителя на природни феномени Беркант Ходжа, съобщава всекидневникът 24х7 Родопи”.

Както първи 24rodopi.com писа, магистърът по икономика от Крумовград откри фосил от гигантска змия в Източните Родопи.

„Това може да е най-голямата вкаменелост на змия, откривана досега в света. Рекордът държи фосил на влечуго в Колумбия с дължина 15 метра. Родопската змия е много по-голяма, към 30 метра, измерена с крачки, без извивките. Това, което е запазено тук, е много по-голямо влечуго от гигантската боа Серехон, наричана „Titanoboa cerrejonensis”, поясни за „24х7 Родопи” Беркант Ходжа.

Той разполага още със снимков и видеоматериал на други животни. Каменната змия е в скала на височина около 20 метра от земята.

 „Имам много интересни снимки, но ако представя всичките се опасявам, че групи иманяри ще тръгнат из региона. Сякаш Ноевия ковчег е бил в нашия край. Има фосили на стотици видове животни, сред тях и динозаври. Има сфинкс костенурка, риби, свине и т.н. Заснел съм вълк, на който се виждат зелените очи, а до вълка – малко динозавърче. Мисля, че в света няма толкова запазени фосили. От година проучвам района” , категоричен е любителят на природните феномени.

Той е влязъл в контакт с американски и турски палеонтолози. Преди американските учени обаче, в района през септември ще дойдат български специалисти, които се занимават с изкопаемите вкаменелости от някогашни животни и растения и изследват растителния и животинския светове през минали геологични епохи.

Фосилите (от латински fossilis, fodio „копая”), или вкаменелости, са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена.

В Кърджалийско досега има открити много вкаменелости, тук е било дъно на море, преди земните пластове да се надигнат. Вкаменелостите са предимно на охлюви и риби от преди милиони години. Съхраняват се в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Не е изключено подобни влечуги да са живели доскоро,тъй като иманярски предания ги свързват с пещери и съкровища.

Ако специалистите потвърдят, че запазената вкаменелост е на змия, то това ще бъде голяма сензация за науката.

hard admin

One Comment;

  1. Алисия Анева said:

    Браво, Ходжа Беркант! Аз съм ваша отдавнашна почитателка и клиентка, която остана доста доволна от вашите услуги. Искам пак, ако може, да ми гледате. Пратете ми новия си телефон за връзка на мейла alicia9898aneva@abv.bg, за да ви се обадя!

*

Top