Главният прокурор: Атентаторът се бори за себеизява, той е интелигентен и подреден! В жилището му са намерени българският флаг и знамето на ЕС

“Говорим за акт на личностна самоизява на една доста сложно конструирана личност”, каза главният прокурор Сотир Цацаров за БНТ във връзка с атентата на Октай Енимехмедов срещу Ахмед Доган.

“Разследването ще трябва да намери действителните мотиви. На този етап те са свързани с личностна себеизява, личностна оценка – негова собствена на политическите събития, на ролята на лидера на ДПС и това, което трябва да направи“, обясни Цацаров на базата на разговорите на психолозите с нападателя досега, както и за намереното предсмъртно писмо. Той уточни, че в жилището, в което живеел под наем Енимехмедов, са намерени още българският флаг и знамето на ЕС.

“Говорим за един човек, който явно има нещо в своя свят като идея за себеизява, но който явно е достатъчно интелигентен и достатъчно подреден в живота си”, заяви Цацаров. Той каза, че ще бъде проверявана и версията за съучастници, която не може да бъде все още изключена на този етап.

Цацаров припомни, че първото производство, което започна вчера, бе за опит за убийство, но след данните от експертната справка на оръжието, които са били потвърдени и от съдебно-балистична експертиза, “разполагаме със средство, което е, ако мога да се изразя така, абсолютно негодно за тази цел”.

Главният прокурор уточни, че на 25-годишния Осман Енимехмедов ще бъде направена комплексна експертиза – съдебно-психиатрична и психологическа, за да се съберат данни за него не само към момента на атаката, но и въобще за личността, особености на характера и т.н.

“Енимехмедов е бил достатъчно откровен с психолозите“, каза Цацаров.

Главният прокурор съобщи, че “предмет на разпит и установяване ще бъдат както поведението на охраната, така и последващото поведение на лица, които афектирани по обясним начин от неговите действия, упражниха видимо насилие върху него пред телевизионните екрани, въпреки че на този етап той вече беше задържан от служители на НСО“.

Според думите му заместник главният прокурор Борислав Сарафов лично наблюдава разследването. Обвинител №1 съобщи, че освен версията за съучастници ще бъдат разпитани и проверени и охраняващите събитието, и делегатите, които се нахвърлиха и ритаха нападателя. Малко по-късно Сарафов съобщи, че обвиненията са по чл. 325 за хулиганство и по чл. 144 за закана за убийство според Наказателния кодекс.

Наказанието за хулиганство, което граничи с цинизъм е до пет години лишаване от свобода, а санкцията при закана за убийство е до шест години затвор. По-рано тази сутрин градският прокурор Николай Кокинов съобщи точно за тази промяна в обвиненията към задържания за нападението над Доган.

hard admin

*

Top