Глигански мръвки на Нова година

  • Хората от Метличка са доволни, че авджиите ги отървали от голям злосторник

"vspace="Валери КОВАЧЕВ
В навечерието на Нова година управителят на кърджалийската Главна агенция на Застрахователно и презастрахователно акционерно дружество “ДЗИ” Сейдахмед Авкатолу отстреля 230 кила глиган. Късметът го споходи в местността Сивриджекая, недалеч от прочутата Любовна чешма край пътя Подкова – Момчилград. С точния си мерник той напълни раниците на колегите си с по 5-6 кила мръвки за новогодишните празници.
Беше обяд. Тъкмо се гласях да извадя нещо от торбата да хапна, когато от съседната пусия се развикаха, че към мен идва огромно прасе. Заозъртах са наляво и надясно и го виждам на 40-50 метра на билото отсреща. Търчах около 60 метра успоредно с него, докато го оцеля. Бренекето се заби смъртоносно във врата му, разказва Сейдахмед Авкатолу. Доволен е, че е направил сефтето с новата пушка “Оптима”, която скоро купил от Хасково. Преди него по прасето са гърмели и от други пусии, но неговият изстрел се оказал поразителен.
В дружина Подкова не си спомнят кога за последно са удряли толкова голямо прасе. Хората от село Метличка цяло лято се оплаквали, че не е оставило неразровени картофи и непомляна царевица. Заради това започнали да викат на прасето “трактор”. Сега селяните боготворят шефа на ДЗИ, който е и председател на дружина Подкова. Продължава да получава и поздравления от авджии от много дружини в момчилградското ловно-рибарско сдружение.
През този сезон подковската дружина е отстреляла четири прасета. Предновогодишната слука смятат за блестящ финал. През последните години свинете се увеличават. Според Сейдахмед Авкатолу подхранването и дивечовите ниви дават резултат.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top