Глиган на цената на Трабант

  • Авджии от Комунига броиха 380 лв. за дивото прасенце
  • Награждават дружините отстреляли най-много дивеч

"Валери КОВАЧЕВ
Глиган около 30 кила беше продаден на търг на цената на запазен “Трабант”. Това стана на най-якия мъжки купон в България, който кърджалийските авджии си направиха в петък в ресторант “Арпезос”.
Дружина Комунига брои за прасенцето 380 лв. Началната му цена беше 100 лв., а стъпката на наддаване 20 лв. Организаторите им го поднесоха на сервитьорска количка.

Цената на шаран плакия пък скочи от 10 на 100 лв. Пръстите си облизаха ловците от Черноочене. Колегите им от Костино срещу 85 лв. опитаха печен фазан. Групата на Паничково беше малобройна, но за сметка на това щедра. Тя даде 80 лв. за печено диво зайче.
Традиционната ловна вечеринка откри председателят на сдружението инж. Васил Дончев. Той поздрави колегите си от името на видните авджии – депутатите Лютви Местан и Юнал Тасим, които се обадили, че не могат да дойдат, защото пътуват за чужбина. Поздрави бяха предадени и от кмета инж. Хасан Азис, който също е в странство. Шефът на Националното ловно-рибарско сдружение доц. д-р Христо Михайлов звъннал да пожелае на местните ловци весело прекарване. Обещал на следваща вечеринка да бъде заедно с тях.
инж. Васил Дончев заяви, че изпращат един успешен сезон. Шестнадесетте дружини са ударили общо 188 прасета – с 44 повече от предишния сезон. Увеличават се запасите от сърна, леко са намалели зайците, докато в близките 15 години няма да има лов на яребици и кеклици, защото са на изчезване. Сдружението е дало над 20 хил. лв. за фуражи, хранилки и беседки. инж. Дончев похвали и риболовците. Отбор на сдружението се е класирал на пето място в републиканското първенство, а д-р Бирджан Мехмед е на второ място.
Шефът на местните ловци припомни, че преди две седмици в Кърджали се състоя заседание на Управителния съвет на националната ловна организация. Спомена за промените, които се готвят в Закона за лова и опазване на дивеча. Препоръча на ловците да не крият колко пъдпъдъци са отстреляли, защото могат да загубят лова на тази птица. В Европейския съюз вярвали на документи, а не на думи. Предложенията да се върне груповият лов на сърна чрез тиха гонка /без кучета/, а ловът на водоплаващ дивеч да продължава до края на февруари бяха посрещнати с ръкопляскания.
Водещият, актьорът от театър “Димитър Димов” Борислав Христов пожела на авджиите да преследват шумно чашите, а не сърните.
Залюляха се първите хора и танци. Дамите бяха само 5-6, но с най-голям принос за чара на вечерта. Музиката подбираше DJ Точков.
Гости на вечеринката бяха зам.-областният управител Начо Ковачев, директорът на лесничейството инж. Любомир Джисов, шефът на дивечовъдна станция “Женда” инж. Фикри Рамаданов и председателят на ловното сдружение в Крумовград Юмер Юмер.

НАГРАДИ ЗА НАЙ-ДОБРИТЕ

"С грамоти и патрони бяха наградени най-добрите. За първи път пет дружини с отстреляни по 19 прасета бяха класирани на първо място – Комунига, Бойно, Мост, Ненково и Боровица. На второ с 16 бройки е Костино, а на трето Кърджали II с 16. Наградите им бяха връчени от началника на Регионалното управление по горите инж. Айнур Ибрямова. С убити 20 чакала дружина Кърджали I е начело, следват Миладиново с 11 чакала и Кърджали – II с 2 чакала и 1 вълк.
Грамоти получиха и призьорите в състезанието “Свети Хуберт” Пламен Петков, Филип Маринов и Матей Матеев.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top