Големият пожар във „Виваком“ – след аматьорско боравене с флекс!

Големият пожар в помещенията на „Виваком” в Кърджали, заради който стотици абонати останаха без телефони и интернет, е причинен от … аматьорско боравене с ъглошлайф.

Това твърдят пред 24rodopi.com отлично осведомени източници.
„Нямало е пренатоварване на ел.инсталацията, както се предполагаше първоначално. Много часове, може би между 48 и 72 часа,  преди огнеборците да влязат в избените помещенията на пощата, там е работено с ъглошлайф.  Работниците вероятно са рязали винкели с флекс за направата на стелажи. Искрите от работата на абразивния диск не са беда, но най-вероятно нагорещено малко метално парче или повече мини парчета са паднали върху кабел, в който пък са събрани още стотици изходи за стационарните телефони. Това метално парче разтопило изолационната обвивка. Бавен процес, който обхваща повече и повече кабели. Работещите с флекс най-вероятно са нямали достатъчно видимост, за да проверят какво остава след работата им. Долу светлината не е достатъчна… Ден преди пожара е задействала алармената система за пожара, но никой не е реагирал. Търговците около сградата казват, че се усещала миризма на изгорял кабел, но пак никой не е предприел нищо. В сградата има чиновници и началници, но няма енергетик. След придобиването на „Далекосъобщения” от „Виваком” са последвали големи съкращения в Кърджали, като за съжаление сред първите освободени били хората от поддържащите звена”, поясниха още източниците.
Групата, която работела в подземията на пощата три дни преди пожара, е била от Пловдив
Както вече писахме, повече от седмица 8 екипа от различни региони на страната са в помощ на VIVАCOM в Кърджали, за да бъде възстановен достъпът до стационарни телефонни услуги и интернет на стотици абонати.
Както първи 24rodopi.com писа, голям пожар бушуваше след 13.00 часа на 7 август в избените помещения под паричния салон на сградата на „Български пощи” и „Виваком”. Всички служители  бяха евакуирани.
24rodopi.com
hard admin

*

Top