Голямата въпросителна на 12 май: Багдасаров или Салиха Емин!?

Изненадите на системата „Хеър-Ниймайер” – по-вероятният резултат е 3:1:1

Салиха Емин или Милко Багдасаров ще влезе в 42-рото Народно събрание? Това е голямата въпросителна на парламентарните избори на 12 май в 9-ти Кърджалийски многомандатен район. Системата „Хеър – Ниймайер” прави варианта „5 от 5″ практически невъзможен, като политическата сила, класирала се на второ място, ще спечели едно депутатско място. Според изборния експерт проф. Михаил Константинов в Кърджали ДПС ще спечели 4 мандата, а ГЕРБ – един.

Методът на големия остатък, както наричат системата на Хеър, обаче може да прати в парламента и водача на БСП Милко Багдасаров, ако резултатът на социалистите е по-голям от остатъка от гласовете на ДПС за 4-тия мандат. Това отчитат основните политически играчи край Арда.

Ако на 12 май гласуват общо около 80 000 избиратели, а ДПС спечели 58 хиляди от тях, движението ще има 3 мандата и още 10 000 гласа за разпределяне за 4-тия мандат. При тази ситуация БСП може да изпревари ДПС, ако има по-висок резултат от остатъчните гласове на движението.

ДПС обаче се стреми към по-висок резултат и с остатъчни гласове от други региони ще може да спечели и 4-тия мандат.—————————————————————–
Великденски намаления на Adidas,Puma,Nike,Lotto,Reebok,Champion в магазини SportDepot! Виж тук >>

hard admin

*

Top