Голям пропуск!? Гърция не е изготвила Оценка за въздействието от пътя Маказа-Нимфея-Комотини

Гърция тепърва ще прави проучване на социално-икономическото въздействие от отварянето на граничния пункт „Маказа”. Именно липсата на Оценката за въздействието затруднява работните комисии на България и Гърция, които не могат да постигнат споразумение относно датата на откриването на новия ГКПП.
Общината в Комотини е притисната със свои средства да изготви оценката за въздействието, твърди кметът Йоргос Петридис.
“От самото начало, когато те решиха да направят този проект, ние настоявахме да се изготви такава оценка. Без такова проучване за социално-икономическото въздействие, нито един голям проект не се изпълнява. Тези изследвания са задължителни. Резултатите от тях ще помогнат и на двете страни да използват възможно най-добре пътя, а така също ще се намалят рисковете”, твърди Петридис пред вестник „О хронос”. Той нарича ситуацията „лоша шега”.
Местната власт и населението в региона било възмутено от този голям пропуск. Грешките били направени още от самото начало на проекта.
Местните власти в северна Гърция все още не са получили информация от Атина дали скоро ще се постигне споразумение със София и ще се насрочи дата за отварянето на ГКПП „Маказа”. Правителството на Андонис Самарас настоява пътят Кърджали-Нимфея-Комотини да бъде отворен само за леки автомобили, но кабинетът „Орешарски” държи през „Маказа” да минават и камиони.
Кметът на Комотини е оптимист, че в най-скоро време проходът ще бъде отворен за движение. Неговият екип вече е готов да реализира туристически бизнес план. Чрез печатни материали и CD хората от Комотини ще рекламират забележителностите си в Кърджалийско през септември.

hard admin

*

Top