Гор Валерик: Искам българско гражданство! Другото е страшно – да воювам в Нагорни Карабах или да платя 30 000 долара

Българската държава праща 18-годишен отличник да воюва в Нагорни Карабах , вместо да му даде гражданство. Младият арменец Гор Валерик емигрира в Кърджали от Ереван през 1994 г. с родителите си. Той е едва 2-годишен и така не научава арменски. Учи в СОУ”Отец Паисий” и до миналата година е отличник.
Гор Валерик, няма личен живот, няма приятелка, не ходи по дискотеки. Поради това, че няма карта за временно пребиваващ, той се крие от полицията, за да не бъде екстрадиран в Армения. Там го чака военна служба в Нагорни Карабах. За да се откупи трябва да плати 30 000 долара.
Неволите на Гор започват, когато му изтича срокът на паспорт за временно пребиваване в нашата страна. Без такъв документ той не може да се дипломира. Момчето се чувства повече българин, отколкото арменец. Тук са приятелите и семейството му. Иска да се дипломира и учи информационни технологии. Вместо това, перспективата е да участва във война. За кауза, която му е чужда.
Родителите на момчето на два пъти правят опит да получат българско гражданство. Българските власти им отказват. За Гор мотивите са, че трябва да служи в Армения.
През последните години семейството се установява трайно в Кърджали. Започват бизнес. Имат два магазина. Кризата ги затваря.
Бащата Валери вече е гурбетчия, работи като строител в Белгия. Майката пък ходи по мъките, за да уреди документ за временно пребиваване на дъщеря си.
Гор Валерик споделя, че е влошил успеха си в училище, заради липсата на перспектива. „Не виждам смисъл да уча, без да взема диплома и да бъда след това пушечно месо”, казва младежът.
Зад него застават съседи и приятели от Кърджали. От Клуба на ощетените с председател Ангел Матушев започват подписка. Зад нея застават арменци, турци, българи.
„Всички искат на младия човек да бъде дадено българско гражданство. Сега, когато млади хора заминават зад граница, е недопустимо насила да пращаме младежи, които се чувстват българи”, каза Ангел Матушев.
Георги Кулов
hard admin

*

Top