Градски булки бягат в Черноочене

“В Черноочене няма семейство без гурбетчии. Печелят в Германия, Холандия и Франция, но влагат парите тук и променят облика на селото”. Това разказва младият Исмет Исмаил за мястото, където живее.
То се намира на 14 км от Кърджали и на 34 от Хасково, а с отварянето на Маказа пътят през селото става вече международен. А това засилва интереса на инвеститорите. Само за миналата година са продадени над 20 терена. В момента един от предприемчивите родопчани вдига хотел. В единия край на Черноочене по пътя към Хасково вече са завършени четири жилищни кооперации, строят се още две. Още на груб строеж апартаментите в тях се разпродават.
“Купувачи са най-вече млади хора, които работят в Западна Европа, но решават да вложат парите си в родния край”, обяснява Исмет. За десет години в селото бяха открити няколко шивашки цеха, в които работят от 20 до над 100 души. “Така се създадоха няколкостотин работни места, особено за жените”, казва кметът Айдън Осман. Той също е доволен от това как се развива селото. “Хората излизат в чужбина, но като се върнат, инвестират тук”, обяснява управникът. И допълва, че общината се опитва да помага. Въведена и услугата за онлайн проверка на задълженията за местните данъци и плащания.
Все по често се случва млади влюбени двойки да искат да се венчаят в красивото родопско село вместо в града. Именно затова най-новата придобивка на Черноочене е сватбеният салон. “Много от сватбите се правеха в Кърджали или Хасково, затова решихме да предложим хубава зала за младоженците тук”, казва Фатме Али. Фатме и съпругът й са собственици на комплекс “Туинс”. “Започнахме с малък шивашки цех за производство на спортни дрехи за вътрешния пазар, после отворихме супермаркет и кафе-аперитив. Не е лесно, но ни помагат децата, които в момента са студенти в София. Надяваме се след време да поемат семейния бизнес, особено момчето, което учи икономика”, обяснява г-жа Али. Дъщерята Гюлчер е избрала специалността инженерен дизайн в Лесотехническия, проявява инициативност и вече има свой специален щанд в магазина, където предлага красиви сувенири, изработени от естествени материали.
В Чернооченска община е разположена и Държавната дивечовъдна база “Женда”, в която се отглеждат муфлони, глигани, сърни, елени и са създадени отлични условия за развитие на ловния и екотуризъм. Много важен за местните хора е проектът за рехабилитация на 23 км отсечка Комунига-Женда-Безводно, защото ще се даде възможност на туристите по-лесно да стигнат до десетки живописни и исторически места край този път. “Сред тях са тракийското светилище Биюк кая, водопадът и най-високият връх Чиляка (1459м)”, каза кметът Айдън Осман.
Ирина Ангелова, „Стандарт”
На снимката: 300 души постоянно живеят в Черноочене, но всяка сряда – пазарният ден, тук се събират към 3 000 човека. Снимка:24rodopi.com
hard admin

*

Top