Градят мини Дяволски мост, за да привличат туристи в Стрелча

Умалено копие на прочутия Дяволски мост край Ардино ще има в екопарк в Стрелча. Експонирани в атракционния комплекс ще бъдат още Боянската църква, Жаба могила, Мадарския конник.
Стойността на начинанието е 386 040 лв. Целта е създаване на нов тип съвременен екопарк, който да увеличи туристическата посещаемост в региона. Подобен тип паркове има в Холандия, Франция и Турция. Според експерти те генерират годишен оборот в пъти повече от средствата, необходими за изграждането им.
Ще бъдат направени и живописни алеи за посетителите. Специален розариум пък ще показва на туристите различните видове маслодайни храсти, които са характерни за местния бит и култура. Ще бъдат осигурени и места за достъп на инвалиди, както и красиви пейки.
Вторият започнат проект е на стойност от 298 380 лв. В него е заложено изграждането на Туристически информационен център. В сградата ще има обща зала – център за посетители, от който се влиза в залата за археологическо наследство.
 
Дяволският мост попада в пределите на община Ардино и се “протяга” над живописния пролом, образуван от водите на Арда. Отстои на около 5 км от Гълъбово, на 10 км от Ардино, на 40 км от областния град Кърджали и на 40 км от Златоград.

Недалеч от Дяволския мост са други 2 природни феномена, датиращи от тракийско време – скалният град Перперикон и скалният некропол Орлови скали. Макар и двата да датират от тракийско време, Орлови скали е единствен по рода си в България. Макар според учените Дяволският мост да е построен в началото на XVI в., корените му трябва да се търсят далеч назад във времето, още преди 7000 години. На днешното му местоположение някога е имало римски мост, част от значимия античен път “Вия Игнасия”, свързващ Бяло море и Тракия през прохода Маказа. По нареждане на султан Селим I, през Средновековието мостът бил възстановен, за да продължат и търговските връзки между двата географски района. Той бил известен с името “Шейтан кюпрю” (в превод от турски Дяволски мост). За изпълнител на задачата се приема майсторът Уста Димитър от съседното Неделино. Той вградил останките на римския мост в новата конструкция, използвайки само камъни от местността. Онова, което остава загадка обаче, е как до днес тя е непокътната, без нужда от каквито и да било ремонтни дейности. Още по-странен е фактът, че на централния свод на Дяволския мост е открит гравиран хексагон, който днес изследователите наричат “Печатът на Соломон”.

hard admin

*

Top