Гражданско неподчинение! 500 души блокираха пътя край Златоград, къщите им пропадали

Жителите на неделинско село Тънка бара обявиха гражданско неподчинение.
500 души днес блокираха пътя Неделино – Златоград. Хората уведомиха кмета на общината Стоян Беширов за това свое решение ден по-рано, съобщават колегите от 24smolian.
Отчаянието, което ги е довело до крайните мерки, е пропадането на къщите им през последното природно бедствие, ударило общината преди повече от два месеца. Тогава те бяха изведени принудително от домовете си и настанени в ученическото общежитие в града, за да се предотвратят нещастни инциденти, като им беше обещано, че областната управа и държавните институции ще вземат спешни мерки за укрепване на къщите и връщането им веднага след това в тях. Месец и половина след природната стихия обаче нищо не е направено. Нещо повече, последните дъждове, които се изсипаха тези дни, са активизирали още повече свлачището и къщите отново са „тръгнали” към пропаст. „След като никой не ни обръща внимание и не чува нашите жалби, ние ще блокираме пътища, ще гладуваме, ще предприемем и други крайни мерки, за да принудим властта да чуе и види бедственото положение в което сме”, казват потърпевшите.

„Това, което зависи от нас и ни е вменено като отговорност, ние го свършихме. Доведохме геолози, извършихме проучване, оценихме щетите и опасността, сезирахме всички институции по веригата, настанихме хората на безопасно място, осигурихме топла храна, когато бяха в най-страшното. Нещата са на друго ниво и в ръцете на други хора. Аз ги умолявам да загърбят за момент политическите боричкания и да погледнат към проблемите на пострадалите, докато не е станало късно”, призова кметът на Неделино Стоян Беширов.

hard admin

*

Top