Грипна епидемия в Кърджали

  • Броят на болните надхвърли границата от 200 на 10 000 и се увеличава
  • Момчилград също в плен на вируса

Тонка ГОГОВА
От днес Кърджали е в грипна епидемия, обяви на пресконференция вчера директорът на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве д-р Жени Стайкова. От началото на седмицата се наблюдава рязко увеличение на броя на заболелите от остри респираторни заболявания. В понеделник, 14 януари, бяха 184 на 10 000 души население. Във вторник се увеличиха на 198 на 10 хил., в сряда бяха вече 254 на 10 хил., което е отвъд епидемичната граница от 200 болни на 10 000 души. Епидемия от днес е обявена и в Момчилград.
Вирусът поразява първо най-слабите – малките деца и възрастните над 65 г. Най-висок е процентът на заболелите до 4 г., след това са децата на училищна възраст и старците.

От днес спират да работят женските и детски консултации. Прекратяват се свижданията в болниците, плановите операции. Лекарите съветват да не ходим на места, където се събират много хора, особено в затворени пространства.
Изпратено е предписание от РИОКОЗ до Регионалния инспекторат на Министерството на образованието, в което се препоръчва учебните заведения, където отсъстват по болест над 30 на сто от учениците, да прекратяват занимания до стихване на епидемичния бум.
Уведомени са директорите при нужда да обявят ваканция, каза началникът Надя Джунджулова. Засега нито в Кърджали, нито в Момчилград има училища, където болните от грип са над 30 %.
Симптомите на заболяването са обща отпадналост, повишена температура, болки в ставите и мускулите, хрема и болки в гърлото. Типично за този щам е, че бързо поразява дихателните органи и като усложнения се развиват бронхит и пневмонии. Поразява също и сърцето и бъбреците.
Можем да се лекуваме с антивирусни препарати в началния стадий. Лекарите подчертават, че не бива да се самолекуваме.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top