Група събра 33 костенурки, тарторът се споразумя за пробация

68-годишният С. Н. бе осъден на 8 месеца „пробация”, след като бе арестуван с още 3-ма мъже да събират костенурки в Източните Родопи.
Четирима събирачи на защитен вид костенурки били задържани на 27 април. Около 13.30 часа в района на село Свободиново, община Черноочене, полицейски автопатрул забелязал двама мъже с чували. Полицаите се отправили към тях за проверка, но мъжете  побягнали. Няколко минути след залавянето им се появил лек автомобил “Рено” с други двама, които идвали да приберат приятелите си. Й.И.(38), С.Н.(68), А.Й.(45) и П.П.(26) били арестувани.
В чувалите полицаите открили 33 сухоземни костенурки, които са иззети и предадени на регионалната екоинспекция.
Най-възрастният от групата се е споразумял с прокуратурата и няма да влезе в затвора.
С. Н. П. е признат за виновен в това, че в съучастие като извършители с Й. И. З. противозаконно, в нарушение на чл.38, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие придобил и държал 33 броя сухоземни костенурки, представляващи екземпляри от европейски и световно застрашени диви гръбначни животни.
Осем от костенурките са от вида шипобедрена костенурка, които са екземпляри от световно застрашени вид със статут „уязвим” на актуалния Червен лист на Международния Съюз за защита на природата. 25-те пък са екземпляри от вид, обявен за европейски застрашен със статут “уязвим”.
С. Н. е осъден на наказание „Пробация” със следните пробационни мерки: задължителна регистрация по настоящ адрес – за срок от 8 месеца с периодичност – два пъти седмично и задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от осем месеца.
Другият подсъдим получил призовка, но не се явил в съда.
 
На снимката:
Освободените от плен костенурки
hard admin

*

Top