Грък се опита да прекара през ГКПП „Маказа“ 37 кг с рядката бяла пясъчна мида, щял да спечели 9 000 евро

Гръцки гражданин се опитал да прекара през ГКПП „Маказа – Нимфея” голямо количество бяла пясъчна мида. В автомобила му са открити 37 килограма от рядката мида, съобщиха за 24rodopi.com от Изпълнителна агенция „Рибарство и аквакултури” (ИАРА). Пристигналите на място специалисти от агенцията смятат, че вероятно бракониерският улов е бил осъществен в района на Созопол, където наскоро са задържани гръцки граждани.
Камионът, който не е бил специализиран за превоз на риба, се опитал да мине от България в Гърция към 10.30 часа вчера. По случая се води досъдебно производство, съставен е и акт на шофьора по Закона за рибарството. Той ще бъде глобен за добив на миди без разрешително, а вероятно и за стопански риболов със забранени от закона уреди. Други гърци от района на Ксанти вече били глобени у нас с 3000 лева.
От няколко години плажната ивица „Златната рибка” край Созопол се е превърнал в истински Клондайк за гръцките нарушители. Десетки жители на Ксанти и други населени места в Северна Гърция идвали в Созопол да ловят миди.
Най-силен е бил интересът към бялата пясъчна мида, която е застрашена от изчезване.
От 37-те килограма, заловени на „Маказа”, бракониерът щял да спечели около 8-9 хиляди евро.
hard admin

*

Top