Гръмнаха черен вълк край Поточница

  • Странното животно било на площадка за хранене на лешояди

"vspace="Росен ДЕЯНОВ
Необичаен звяр застреляха ловците от крумовградското село Поточница в деня за размисъл пред местните избори на 28 октомври. Авджиите от дружинката се натъкнали на черен вълк. Хищникът бил забелязан първо на площадката за хранене на лешояди край селото. След кратко дебнене черният вълк бил застигнат смъртоносно от изстрела на кмета на село Студен кладенец и председател на ловно-рибарската дружинка “Поточница” Себахтин Юсеин.
Появи се седмица преди изборите, разказа пред “Нов живот” стрелецът. Колегите излезли на пусия за диво прасе, когато Селяхтин Мустафа зърнал черния вълк да дебне скрит в люляците. Бил на около 150 м от него. Отдалечил се без ловците да успеят да го вземат на мушка.
Първоначално всички се усъмнили дали е черен вълк. Били убедени, че е куче. Черната окраска на козината не е обичайна за този вид хищници. Местните хора се учудили най-много, че звярът отишъл да яде мърша от хранилката на лешоядите. Знае се, че вълците посягат на мърша само ако не са се хранили с дни.
В съботата преди местния вот авджиите отново били на пусия. Преди да се наредят по местата си видели няколко елена да бягат, подплашени от нещо. Трима ловци зърнали черния вълк да дебне съвсем наблизо.

Звярът обаче не бил удобен за взимане на мушка. Обадили се по мобилен телефон на друга група, която да го пресрещне.
Вълкът беше раздвоен, защото освен елените наблизо имаше и стадо крави с телета, разказва Себахтин Юсеин. Първо тръгна към добитъка, но после се отказа и се насочи към елените. Оказа се на стотина метра от Ибрям, ловец от нашата дружинка. Той има пушка тип “помпа”. Изстреля два куршума, вълкът се претърколи, но продължи да бяга към нас. Прицелих се и стрелях от лявата му страна. Когато го разгледахме, видяхме че отдолу е кафеникав, с типична опашка за вълк в ръждив цвят. Беше с къса муцуна, а козината му чисто черна.
Ловците предали животното в горското стопанство, откъдето им платили 100 лева. Все още в Поточница продължават да гадаят откъде се е появил черният вълк. Мнозина са на мнение, че става дума за отгледани от хора зверове, които са пуснати в естествената среда в резервата “Вълчи дол”. Хората си спомнят, че преди време били засечени такива вълци на границата между Гърция и България.
Освен това убитият черен вълк не бил последният. Кметът на Студен кладенец твърди, че хората са видели и друг такъв вълк през последния месец.

информация: в. Нов Живот

hard admin

One Comment;

  1. Anonymous said:

    mnogo hubavo 4e sa ubili valk i to 4eren, koeto kakto v statiqta se saob6tava e rqdkost.Evala na kmeta i vs ostanali lovdjii.Nqmate ravni.Pone ne se hvalete, za pove4eto hora tova ne e ne6to, s koeto moje da se gordee.
    Izkazva se 4ovek, koito u4i ekologiq i e zapoznat s polojenieto na valcite v Balgariq!!!

*

Top