Гръцката „Басма“ – 12 лева, нашата – 8 лева на кг

В Кирковско опитаха с тютюн от Комотини и успяха

 

Тютюнопроизводители от Кирковско се отказаха от ориенталските сортове „Джебел басма” и „Крумовград” и рискуваха със семена от Комотини, но сега печелят чувствително повече пари от земляците си, които заложили на статуквото.

В няколко села в районите на Бенковски и Чакаларово вече продават балите си с така нар. „гръцка Басма”.

„Става дума за сорта „Катерини”, който в момента се купува за 12 лева кг първо качество. Българският еквивалент – сортът „Крумовград”, с който са засети почти всички ниви в Източните Родопи, е едва 8 лева първото качество”, поясниха експерти, които изкупуват продукция в Чакаларово.

Експерти на компанията „Михайлидис” решили преди 3 години да експериментират в Кирковско със сорта „Катерини”. Те вече втора седмица изкупуват бали, като средната цена достига 7,60 лева за кг. Прогнозната средна цена за „Крумовград” е около 6 лева за кг.

Сред най-сериозните проблеми, които бяха посочени от производителите на консултативния съвет по тютюна в Бенковски в понеделник, бяха именно изкупните цени.

„Няколко фирми присъстваха на срещата и обявиха изкупните си цени за тази кампания за различните качества и сортове тютюн. Естествено, производителите не останаха доволни от предложената цена, очакванията са за по-високи цени”, заяви областният управител Иванка Таушанова. По думите й – пазарът е свободен и шансът за постигането на по-висока цена е в сдружаването на тютюнопроизводителите, за да искат и да постигат конкурентни цени. „За сорт „Крумовград” първо качество фирмите се движеха около 8 лева за килограм, между 5 и 6 лева за второ качество и около 2 лева за трето качество. Единствено за сорт „Катерини” се предлагаше по-висока цена – 12 лева за първо качество”, каза още Иванка Таушанова.

hard admin

*

Top