Гръцката прогноза: По 50 000 автомобила през „Маказа” през лятото, камионите тръгват през юни

Пунктът готов за тежки коли до юни, №2 по трафик след Кулата-Промахон
 

Повече от три пъти да се увеличи трафикът през Маказа още в началото на летния сезон са очакванията на гръцката страна. Пунктът пък най-вероятно ще се превърне във втория по важност между двете държави, обяви министърът на Македония и Тракия в Гърция Теодорос Караоглу. Той бе на посещение в Кърджали, като за първи път премина през най-новия граничен пункт „Маказа-Нимфея”. Караоглу бе посрещнат на границата от областния управител Бисер Николов. Двамата изпробваха и най-новата отсечка-„Подкова-сп.”Джебел”, която скъсява маршрута от границата до Кърджали с 15 километра. Тя се очаква да бъде отворена за движение другата сдмица, обяви Бисер Николов. „Видях един отличен път и от двете страни на границата. Радвам се, че още един пункт отвори врати и само за първите му месеци през него преминаха хиляди хора. Данните, с които разполагаме сочат, че напливът през лятото е възможно да бъде в пъти увеличен”, обяви гостът Теодорос Караоглу.

Над 43 000 автомобила и над 102 000 граждани са преминали за три месеца от Гърция в посока България. Българите, предпочели пункта през Маказа на път към съседите ни, пък са били над 106 000 хиляди за същия период от време. Трафикът през прохода е средно от 15 000 превозни средства на месец, като според очакванията са той да достигне до 45-50 000 МПС в разгара на летния сезон.

До лятото предстои да бъде променена инфраструктурата на граничния пункт. Ще бъдат поставени навеси и съответните кантари, с които да боравят митническите служители. По този начин ще отпадне и ограничението за превозни средства до 3,5 тона. Според областния управител на Кърджали Бисер Николов ще са необходими още 2 млн. лв. за ремонтните дейности. Министърът на Македония и Тракия пък се ангажира да потърси законови „врати”, чрез които да се осигури финансиране и от бюджета на съседите ни, предвид факта, че граничният пункт се намира изцяло на българска територия. По думите на Караоглу до лятото трябва да е изградена и 4-километровата отсечка, която да свърже Маказа с Виа Игнатия. Той допълни, че е получено обещание от гръцкия премиер да се осигури финансиране необходимо за подобряване условията на най-активните гранични пунктове между двете държави, като в Маказа е в Топ 3, очаквайки се да стане и най-интензивния след Кулата-Промахон.

„Няма да се наложи разширяване на ГКПП „Маказа”. Пунктът е проектиран, за да поеме много по-голям трафик. Има възможност да се увеличи и персоналът с цел улеснение на потока”, категоричен бе Бисер Николов.
 
 
hard admin

*

Top