Гръцките полицаи се оплакват: На ГКПП „Маказа“ сме без оръжие!

15 гръцки полицаи служат на граничния пункт „Маказа-Нимфея” без да имат право да носят оръжия, съобщава излизащият в Комотини вестник „О хронос”.
Още по-интересно е, че на новия пункт няма информационен масив, с който да засекат преминаването на опасни лица, разкриха за 24rodopi.com гръцки журналисти. При съмнение за издирван тип, гръцките служители звънели на колегите си за проверка в масива на пункта „Орменио” край Свиленград.
14 сержанта и един офицер  са  “очите ” и ” ушите ” на Гърция на границата, а за обществения ред в цялата област Родопи има 150 полицаи, се казва в материал на „О хронос”.
„Ситуацията се влоши с откриването на граничния пункт „Маказа”. Гръцките служители на реда са заети  на  три смени, два  пъти повече са служителите от  българската полиция – седем на всяка смяна”, твърди президентът на полицейските служители  в област Родопи Ставрула Тзазанис.
Големият проблем е това, че гръцките полицаи  служат без оръжие. Полицаите посочват, че през границата преминава и криминален контингент и това е притеснително. Настояват проблемът да бъде отстранен преди да се е случило нещо лошо, фатално.
„Опасно е полицаи да служат  на границата без да носят лично оръжие . Абсурдът в случая е, че разоръжаването на гръцката полиция е резултат от двустранно споразумение между Гърция и България.  Българските служители на реда имат оръжия, защото има споразумение между двете страни,  ратифицирано със закон от 2009 година”, твърди Тзазанис.
Тъй като  граничният контрол  е на територията на България, гръцките полицаи следва да бъдат невъоръжени.
„Разбира се, от наша гледна точка това е в противоречие с разпоредбите на Закона за огнестрелните оръжия  от 2003 г., където  изрично се посочва, че полицейски служител при изпълнение на служебните му задължения, винаги ще трябва да  носят  лични оръжия”, пояснява Ставрула Тзазанис.
Федерацията на полицейските служители  в Гърция, чиито ръководители тези дни са имали срещи в района на Комотини, настояват час по-скоро 15-те полицаи да бъдат защитени.
Възложено е на юридически съветник на федерацията да  проучи  как може да се справят с този проблем. Ако на ГКПП „Маказа” се случи тежък инцидент, български и гръцки полицаи ще действат заедно, но ще се разчита най-вече на нашето оръжие.
Освен  че нямат пистолети, гръцките униформени нямат и достъп до интернет чрез който може да се свържат с полицейската бази данни  при проверка  на документите и транспортните средства. Когато  преминават хора извън Европейския съюз задължително трябва да се провери дали те имат забрана за влизане или излизане от страната . Тогава гръцките полицаи се свързват по телефона с  полицията  в област Родопи  или митническата  служба в Орменио, който има лимит от  40 евро на месец, който е недостатъчен за всички смени 24 часа и за 30 дни.
Има големи проблеми, които трябваше да се решат преди да бъде пуснат в експлоатация граничният пункт, смята Тзазанис.
hard admin

*

Top