Гръцки фермери търсят работна ръка в Родопите! „Филип Морис“ брои 180 млн. евро за тютюна на комшиите

Едри тютюнопроизводители от района на Комотини и Ксанти търсят наши опитни тютюнджии за „последна ръка от брането” и пасталирането, разкриха за 24rodopi.com посредници.
„Фермерите от Северна Гърция често пътуват през граничните пунктове „Златоград” и „Маказа”, за да ангажират най-добрите тютюнджии. Има ръст на тютюнопроизводството в Северна Гърция заради голямата инвестиции на концерна „Филип Морис”, пише в новия си брой вестник „Родопи voice“.
50 на сто от количествата от реколти 2013, 2014 и 2015 ще бъдат изкупени от „Филип Морис”, като в сметките на тютюнджиите ще влязат 180 милиона евро.
От реколта`2014 в Северна Гърция очакват 24 000 тона, което е с 20 % повече от реколта`2010.
„Подписването на споразумението с „Филип Морис” стабилизира отрасъла и е психологическа подкрепа за местните производители, чиято продукция се конкурира на световните пазари с тютюните от Турция, България и Македония”, посочват фермерите в Комотини и Ксанти. От 2005-та до 2013-та година бил отчитан спад на обработваемите площи и добитите количества тютюн, но тази година има ръст на производството.
Кой големец на Ксанти обикаля Родопите за тютюнджии? Кои пречат на шивачките от региона да заминат за Северна Гърция? Колко е надницата на нашенците във фермите на комшиите?
Четете по-късно само в 24rodopi.com
hard admin

*

Top