Гугутка почете 100 години от кървавия Илинден

Слънчевият Илинден събра потомците на село Гугутка и много гости на площада пред паметника за поклонение и истинско преклонение пред паметта на жертвите от кървавата 1913 година. На Илинден, преди 100 години, е била най-зловещата разпра между башибозука и местното българско население.

100-годишният юбилей бе открит от председателя на инициативния комитет по подготовката на възпоменателния митинг Севда Делимоллова. Тя определи датата като ден между миналото и бъдещето, ден на история на едно кораво българско село с древно минало и достойно настояще. „Всички ние сме горди с нашия гугутчански корен, с нашите местни исторически факти, с нашите фолклорни предания, легенди и песни”, каза тя. Кметът на селото Съби Башев поздрави всички гости и родолюбци, а момиченца в национални носии ги посрещнаха с хляб и сол. Специален гост на празника бе Георги Петков, описал историята на селото в книгата „Кървавата 1913 година”. Той излезе с призив селото да се преименува на Цар Калоян, тъй като е основано от потомците на древните прабългари и с благословията на цар Калоян.

Група потомци на с. Гугутка, живеещи в Кърджали, водени от председателя на Тракийското дружество Яни Янев уважи с присъствието си този паметен ден. Те поднесоха венци и цветя пред паметника на зверски избитите жени, деца и старци, който се издига в центъра на селото.

hard admin

*

Top