Гурбетчии внасят парите си в турски банки, роднините им се издържат с високите лихви

Михаил Раджанов заряза работа за 1 000 евро в Испания и се върна в мината на “Горубсо” за 600 лева заплата
Гурбетчии от Кърджалийско в Западна Европа вече влагат парите си в турски банки заради големия скок на лихвените проценти по депозитите.
Турция вдигна основния лихвен процент преди месец и сега депозитите в Турция са три пъти по-доходоносни отколкото в България.
„10 000 лева в България годишно ти носят към 200 лева, а в Турция 950 лева. Масово фирми и граждани в Турция прехвърлят пари по депозити, дори големите инвеститори го правят. По време на криза трудно някой бизнес ще ти донесе печалба от порядъка на 9.5 – 10 процента. Лихвите в Турция ще ми донесат няколкостотин лева в рамките на 3 месеца, които ще помогнат на близките ми в Крумовград”, обяснява Метин Якупоглу, който работи в Антверпен, Белгия. Той не посочва точно каква сума е внесъл в турска банка, но е убеден, че до края на годината няма да има нов срив на турската лира.
Негов приятел пък държал в турски банки към 50 000 евро, като смятал да изтегли набъбналата сума в края на годината и да си купи апартамент в Кърджали
Още по темата – четете във вторник в „24х7 Родопи”.
Междувременно от социалното министерство обявиха последните тенденции при гурбетчиите.
Броят на българите, които напускат страната ни, ще се изравни с тези наши сънародници, които идват от чужбина. Това ще започне да се случва от другата година, сочи оптимистичната прогноза, залегнала в доклад на социалния министър Хасан Адемов.
След 12 години в Испания Михаил Раджанов решава да се завърне в родния си град Мадан. Започва работа в минния гигант „Горубсо”. За първия месец взел 600 лева.
Признава, че в чужбина работата е била по-лека, и парите били други – 1000 евро месечно. Въпреки очевидните разлики, не съжалява: „Приятелите, които ги имам тук, там ги нямам. По някой път парите не са всичко”, казва той пред Нова ТВ.
Крачката на Михаил, оказва се, правят все повече българи, които след години в чужбина отново избират да заживеят у нас.
А според статистиката разликата между тръгнали си и завърнали се е намаляла 4 пъти през последните години. Експерти обаче не признават данните от доклада: „Не е вярно. А желаещите да емигрират от България са 70% според социологическите данни.
Нямат причини емигриралите от България да се връщат”, коментира проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.
От Агенцията по заетостта искат да променят това. От две седмици нейни експерти обикалят Европа, за да предложат работа и убедят колкото се може повече български студенти в чужбина да се върнат обратно у нас.
Дни след завръщането им в агенцията вече са получени 100 автобиографии на български студени, които искат да се завърнат.
Повече от тях учат във Великобритания, Германия и Холандия. Според доклада освен за българи, страната ни ще става все по-привлекателна и за чужденци – но засега от слаборазвитите страни.
hard admin

*

Top