Гурбетчия се зарази с кучешка тения в Англия, почина в родното си село Шопци

Кучешка тения уби 22-годишен от кирковското село Шопци, като най-вероятно той се е заразил в Англия, където е бил на гурбет в последните години, заявиха за 24rodopi.com близките му.
Ремзи Сюлейман нямал никакви здравословни проблеми. Дни преди инцидента обаче се е оплакал от болки в корема и обрив, разказаха негови познати. Младият мъж е спортувал, никога не е пушил и не е пил, затова най-вероятно не е обърнал внимание на болките и не е отишъл на лекар. В сряда надвечер играел шах с приятели, когато изведнъж се почувствал зле и припаднал. Хората около него помислили, че е получил инсулт.
„Видях го към 18.00  часа в магазина да си купува ваучер за телефон. Оплака се, че има болки в корема. Позвънихме на 112 и пристигна екип на Спешна помощ от филиала в село Чорбаджийско, но беше късно”, заяви кметът на Шопци Ахмед Мюмюн.
Сигналът във филиала на Спешния център в село Чорбаджийско е получен към 18.32 ч., но при пристигането на място към 18.40 медиците са установили, че момчето вече било починало.
При аутопсията се разбира, че причината за смъртта е кучешка тения.
Както първи 24rodopi.com писа, независимият общински съветник в Кърджали д-р Марин Мухтаров съобщи за смъртния случай. Той подготвя докторантура за кучешката тения и още преди 6 месеца алармира, че случаите на заразяване в Кърджалийско са се увеличили два пъти в сравнение с останалите райони в страната. Досега д-р Мухтаров е провел изследвания в микрорайоните Самодива и Подрумче.
Ремзи наскоро се прибрал от гурбет в Англия. Познати го описват като скромно и интелигентно момче. В къщата, където живеел в Шопци, дори не гледали куче. Това е и първият подобен случай в община Кирково. Познати на младия мъж смятат, че той може да се е заразил по време на престоя си в чужбина. Не е изключено той да е носел тенията от години и да се е заразил преди заминаването си от България.
Цялото село е в шок от случилото се. До седмица всички 200 жители на Шопци ще бъдат прегледани за наличие на опасната тения.
В четвъртък следобед младият мъж бе погребан в родното си село.
От РЗИ Кърджали коментираха, че регистрираните през 2013 г. заразени и оперирани от кучешка тения са били общо 15 случаи, но без летален край. „Научих за смъртта на момчето индиректно от джипито д-р Фаранджъ, чиято практика е в село Бенковски. През следващата седмица на 1 и 2 февруари ще проведа ехографски скрининг на жителите в село Шопци”, обясни пред 24rodopi гастроентерологът от Кърджали д-р Марин Мухтаров.
На снимката: Пристигналият с линейката медицински екип само констатирал смъртта на Ремзи
hard admin

*

Top