Гълъб прелетя 722 км за 11 часа от Румъния до Черноочене

Гълъб прелетя 722 км, кацна в Черноочене и това постижение донесе купа и златен медал на кмета Айдън Осман. Те му бяха връчени в знак на признателност за оказаното съдействие от Нихат Апти, председател на местното Сдружение на природолюбителите и гълъбовъди на спортни гълъби, съобщиха от Общинска администрация.

Призовете са спечелени за отлично представяне на Национален турнир на гълъбовъдите. През миналата година от румънския град Дарабани е пуснат спортен гълъб на Нургюн Мюмюн от клуба. Пернатото е прелетяло 722 километра до село Черноочене за около 11 часа, при скорост от 1 088 метра в минута.
Клуба на гълъбарите в Черноочене е регистриран през 2012 г. със съдействието на Община Черноочене. В него членуват 28 гълъбари. За едногодишен период са участвали в 14 национални турнира.
След дългогодишно самостоятелно участие на националните турнири, гълъбовъдите от Черноочене решават да се обединят и създадат свой клуб. Те получават от кмета на община Черноочене Айдън Осман морална и материална подкрепа за регистриране на клуба.
През тази година година членовете на чернооченския клуб са поканени от Българската асоциация на гълъбовъдите на спортни гълъби за участие в националния шампионат, който ще се проведе в Румъния. При постигане на добри резултати, клуб „Черноочене” ще участва в националния отбор на България, представящ страната ни на международни изяви като Олимпиадата, Балканиадата и други.

hard admin

*

Top