Гърците най-сетне признаха: Маказа не се отваря заради политиката

Политиците бавят отварянето на прохода Маказа, гласят коментарите на медиите в Северна Гърция в последните дни.
„Властта има нещо на ум, но не го казва в прав текст. Като се прибавят и реакциите на бизнеса в Комотини и другите населени места, които не искат търговците от Родопите да внасят евтини стоки, положението става сложно”, разкриха за 24rodopi.com репортери от Комотини. Заради бизнесмените в Северна Гърция, Атина настоява Маказа да се отвори само за леки автомобили. Гърция не приема  възможността  през граничния пункт да минават коли над 3.5 тона.
„Пътят през Маказа със сигурност ще напише своята собствена история”, пишат в последния си брой колегите от „О хронос”. Те се надявали за Успение Богородично на 15 август хиляди туристи от България да минат през новия граничен пункт.
„Всичко е въпрос на дни и часове, уверяваха ни тогава  политиците,  дори министър-председателят Андонис Сарамас обеща да посочи датата. Но откриването  на граничния пункт е измествано от един ден до друг, от една седмица до следващата. А в това  време двете министерства на външните работи  си говорят  само с вербални ноти”, пише „О хронос”.
Със своите бюрократични действия  тези, които решават съдбата на нашия регион ,  правят така, че се губи  ценно време, се казва в анализа.
„Остава малко до края на гръцкия туристически сезон, след това  наред ще е България  със нейните  ски курорти, хотелите с горещи извори и SPA центрове. Простият въпрос  е защо е нужно всичко.  Управляващите не разсъждават  с ума на средните гърци, които са оставени на произвола”, пишат колегите.
Както вече 24rodopi.com писа, един от вариантите на Атина е да отворят Маказа за началото на зимния сезон и хиляди скиори от Северна Гърция да пътуват за Пампорово по новия път.
„България очаква Гърция да обяви дата за откриването на новия  граничен пункт „Маказа”, който ще свързва Кърджали с Комотини. Крайният срок за отговора на нотата,  изпратена от българските власти  до гръцкото правителство, беше 20 август. Въпреки че пътищата от двете страни на границата са готови, още не е ясно кога ще заработи новият граничен  пункт. Гърция настоява да се разреши  само трафикът коли, докато България се стреми да се позволи преминаването на превозни средства до 5 тона. Този път е част от Транс-европейския коридор 9 и двете страни ще  са готови да отворят  границата веднага след постигане на съгласие по този въпрос”, се казва още в публикацията в „О хронос”.

—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top