Гърците не искат да се сменя името на ГКПП „Маказа“

Гръцката партия „Дружба, равенство и мир”, която е защитник на правата на мюсюлманите в южната съседка, се обяви против смяната на името на граничния пункт „Маказа”.
Ще припомним, че на национален форум на тракийските дружества в Кърджали, историци поискаха „Маказа” да се казва „Тракия”. Те щели да внесат проекто-декларация в Народното събрание в памет на събитията, свързани с разорението на тракийските българи.
„Необяснимо е какво ги е подтикнало историците към това предложение. От столетия проходът се казва „Маказа”. Името бе дадено и на граничния пункт, което е залегнало в много междудържавни документи. Ако идеята за преименуването е само защото „Маказа” произлиза от турската дума „makas” (ножица – б. р.), това е много тъжно. Отворената граница е отваряне на инициативите на хората от двете страни на „Маказа” в различните сфери за един по-добър живот. Защо трябва пак да се насажда страх”, коментира зам.-председателят на партията Озан Ахметоглу.
Против смяната на името се обяви и лидерът на Федерация „Справедливост – България” Сезгин Мюмюн. Ще припомним, че преди година той настояваше граничният пункт да се казва „Редник Мустафов”, но от президентството отказаха.
Ибрям Мустафов е един от стотиците български турци, сражавали се по време на Балканската война в Българската армия.
По-късно пък БСП поиска граничният пункт да се казва „Генерал Васил Делов”.
hard admin

*

Top