Гърците харесаха едва 5 км от пътя Маказа-Кърджали

Гърците одобриха като европейски път единствено четирилентовия участък от 5 км от пътя от Момчилград до Кърджали.
„По маршрута Маказа-Кърджали видяхме много нива, добри и лоши участъци. Нашият консултант по строителство на пътища към Областната администрация направи своите бележки. От границата до Подкова има добър път, но неговата издръжливост не е за усилен трафик. Този участък би задоволил нуждите към настоящия момент, но ако той трябва да поема движението от Маказа до Русе, то още от днес трябва да започне неговото разширение. Участъкът от Подкова до Момчилград представлява стар път с доста проблеми”, обяви изпълнителният секретар на администрацията на област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас след като инспектира пътя Маказа-Кърджали заедно с областния управител на Кърджали Бисер Николов.
Визитата беше договорена при посещението на губернатора в Гърция на 1 юли. От своя страна Бисер Николов увери госта, че в края на септември ще бъде готов участъкът от спирка „Джебел” до Подкова, който ще отговаря на всички европейски изисквания за бързо придвижване. Той добави, че срокът е удължен заради направата на проходи за животни под пътя, както и удължаване на моста над Върбица със 120 метра и необходимото технологично време за строителните дейности. Николов допълни, че с тази отсечка пътят Комотини-Русе ще бъде намален с 15 километра.
В същото време от гръцка страна вече са започнали да асфалтират пътя до границата, като машините работят с по километър и половина на ден. Кацимигас добави, че има доброто желание всичко да приключи преди края на летния сезон, но все пак дата за официално откриване на прохода може да бъде дадена само на правителствено ниво от двете държави.
„Комотини-Кърджали е път с европейско значение. Той ще спомогне и за морската търговия. В момента корабите чакат по 25 дни на пристанището в Истанбул. При отворен маршрут, ще са им необходими 5 часа в най-добрия случай, да достигнат товарите от порта в Кавала до пристанищата на Варна и Бургас със сухоземен транспорт и оттам да поемат другите дестинации”, допълни гръцкият гост.

—————————————————————–
Само сега спечели лаптоп SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж

hard admin

*

Top