Гърция е завела 320 дела срещу едно от най-слушаните и в Кърджалийско радиа – „Kral Fm“, последната глоба е в размер на 248 000 евро

Гръцките власти искат да затворят популярното в северната част на страната и в Източните Родопи радио „Кral Fm“, което излъчва на турски език.
На медията е наложена непосилната глоба от 248 000 евро с обвиненията, че предава повече време на турски език от разрешеното и че покрива по-голям ареал от позволеното в лиценза, твърди собственикът на радиото Хюсеин Карадаин.
Kral Fm” излъчва от май 1996 г. Базирано е в Ксанти. Предаванията му са денонощни. То е задължено да излъчва 6 часа в денонощието на гръцки език. Радиото покрива териториите в Северна Гърция, населени с мюсюлмани от Кавала до Александруполис. В България в две трети от област Кърджали и е сред най-слушаните радиа заедно с „Веселина” и „Хоризонт”. В някои от общините в Източните Родопи е абсолютен лидер. Нашенци се поздравяват във вечерните предавания на „Kral Fm“, а така също и през уикенда.
В медията работят шестима души.
Хюсеин Карадаин съобщи, че гръцката държава от години упражнява натиск върху етническите медии в Северна Гърция. Вече са закрити три радиа в Ксанти,които са излъчвали на турски език. Срещу „Кral“са били заведени 320 дела. Били са правени 10 опита да бъде затворено.
„Не мога да платя глобата. Такава санкция не е налагана на нито една медия в Гърция. Подготвил съм документи и ще съдя гръцката държава в Европейския съд за правата на човека в Страсбург”, каза Хюсеин Карадаин.
Георги Кулов
Петър Калчев
hard admin

*

Top