Гърция отваря Маказа за… ски сезона!? Обяснението: Пътят от спирка "Джебел" до Подкова е опасен

Гърция ще бъде готова с отсечката от Комотини – Нимфея – Маказа в първите дни на август, но границата най-вероятно ще бъде отворена за зимата, защото пътят спирка „Джебел” – Маказа е опасен. Това било обсъждано от правителството в Атина, разкриха за „24х7 Родопи” журналисти от южната съседка.
Гръцкият премиер Самарас ще посочи датата на отварянето на Маказа след визита в САЩ, пишат в новия брой колегите от вестник „О хронос”. Най-авторитетната медия в Северна Гърция използва материали на най-четената и най-влиятелна медия в Родопите – 24rodopi.com, за отразяването на посещението на изпълнителния секретар на гръцката област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас в Кърджали. Той бе гост на областния управител на Кърджали Бисер Николов на 17 юли. Двамата инспектираха пътя от границата до Кърджали и Пловдив. Именно тогава Кацимигас отправи забележките за пътното строителство на български територия.
„По маршрута Маказа-Кърджали видяхме и добри, и лоши участъци. Нашият консултант по строителство на пътища към Областната администрация направи своите бележки. От границата до Подкова има добър път, но неговата издръжливост не е за усилен трафик. Участъкът от Подкова до Момчилград представлява стар път с доста проблеми”, обяви Константинос Кацимигас след инспекцията.
„Пътната отсечка спирка „Джебел” – Подкова ще бъде готова до края на септември. В момента се работи усилено, а мостът над река Върбица край Подкова ще бъде удължен със 120 метра, тъй като реката се е разляла и е оформила втори ръкав, който не е съществувал при проектирането. Ще бъдат изградени и осем тунела, през които да преминават селскостопански животни”, поясни Бисер Николов.
Колегите цитират думите на Кацимигас, че строителните работи от гръцка страна ще приключат в началото на август, но откриването ще е в зависимост от решение на двамата премиери. Разстоянието Комотини – Kърджали е на един час път с кола, разстоянието е 78 км. От Комотини до Пловдив е 2.45 часа с кола и 185 км. До Стара Загора се стига за 2.30 часа с кола и 183 км, пише „О хронос”.
„Целта е границата да се отвори тогава, когато пътят е завършен и гарантира абсолютна безопасност на движението. Гръцкият премиер Самарас ще бъде на официално посещение в Америка и след това ще се обсъжда официалното откриване на пункта”, се казва още в материала.
„Това е най-логичното решение, защото да се посочват евентуални дати, не е решение. Ако пътят не бъде отворен сега през лятото, ще бъде подарък за зимния период, когато България очаква туристите от нашата страна да карат ски”, твърди Кацимигас. Ще припомним, че много гърци от северните части на страната идват на ски в курорта Пампорово.
Колегите от Комотини посочват още, че българските градове правят магазини, бензиностанции и хотели в близост до границата, а от гръцка страна не се прави много за приемане на българските туристи с изключение на някои механи. В репортажа се изразява и притеснение, че статистиките сочат за повече смъртни случаи по пътищата през август. И препоръчват да се изготвят брошури и карти, които да описват пътя, опасностите, които ще срещнат шофьорите, за да знаят състоянието на пътя от двете страни и да се предотвратят тежки пътни инциденти.
hard admin

*

Top