Гърци в Кирково: Тук идват бедните! Каквито пари докопаме, бягаме на пазар в Кърджалийско (видео)

Комшиите се радвали повече на отварянето на Маказа, отколкото на членството в ЕС

Тук зареждаме колата с бензин догоре с 60 евро, в Гърция ни излиза 100 евро. А и при нас в последните дни няма гориво по бензиностанциите.
Това заяви пред 24rodopi.com Али Халил от Комотини, който в последната седмица често идва да пазарува в Кирково.
„Положението е тежко. Днес щяха да ни платят заплатите, не го направиха. Не знаем кога ще получим изработените пари. Тежко е, за някои положението е като във война – от днес за утре нищо не можем да кажем. Каквито пари можем да измъкнем, идваме и ги харчим в България. Нашите евра остават тук, защото има голяма разлика в цените в Гърция и България. В момента купуваме теракота – тук е 5 евро, в Гърция – 10″, твърди Али Халил от Комотини. Откриваме го пред магазин за строителни материали в Кирково.
„Абсолютно всяка стока има разлика в цените. За половин час идваме тук, а има разлика от 10-15 лева за всеки строителен материал, говорим за 50-100 процента разлика във ваша полза. От покупките, в това число и храни, и зареждането с гориво, съм много на сметка”, добавя приятелят му Мюмюн.
Бедните идваме тук, категорични са комотинците Али и Мюмюн. „Опаричим се и бягаме в Кирково. Това е истината. Тук е спасението за бедните и обречените на глад. Там като си сипеш за 10 евро бензин, стрелката не мърда. Тука е друго – за 10 евро бензин бая време караш. Аз съм бояджия, винаги съм в движение. Как да не зареждам в България, иначе сметките не ми излизат”, отсича Али Мюмюн.
Той обяснява, че в последните дни всички гърци правели елементарни сметки. „4 евро е един пакет цигари, които аз пуша. Тук е 2,70 лева. Аз пуша два пакета, което прави 8 евро. И жената пуши два пакета, стават 16 евро. Детето харчи още 4 евро, стават 20 евро. За нас това вече са много пари. Имаме още да плащаме ток, вода, данъци и т. н.”, подчертава Али Мюмюн, който работи като бояджия от 22 години. Той критикува всички правителства в Атина за членството на Гърция в Европейския съюз. „Защо ни беше това? Какво предлагаме на другите държави? С какво сме конкурентоспособни? С нашия памук ли? Ние имаме посеви, хората произвеждат коли. Имали сме плажове. Е, и? Аз не мога да си позволя със семейството си да отида на нашия плаж, защото там трябва допълнително да се охарча, а вечерта да се чудим какво ще ядем”, казва майсторът бояджия. Той и земляците му се радвали за отварянето на ГКПП „Маказа” много повече отколкото за присъединяването на Гърция към Европейския съюз.
Жители на близките на Кирково населени места в района на Комотини се оказаха най-големите късметлии в цяла Гърция по време на кризата. „При нас горивото свърши, тук има и е на по-ниски цени. 60-те евро, които можем да изтеглим от банкомата на ден, не стигат за живота в Комотини, но тук храните са евтини”, заяви Димитрис Атанасиус от Комотини.
На бензиностанциите в Кирковско се извиват опашки от гръцки коли от началото на седмицата. „Толкова много автомобили не сме имали откакто отвориха пункта „Маказа”. И преди идваха доста, но сега потокът не спира”, коментират работещи на бензиностанция. Родопчани обясняват, че гърците пълнят резервоарите до горе, носят и туби. Съседите от района на Комотини пазаруват също така хранителни продукти, цигари, алкохол, перилни и почистващ препарати.
Както вече 24rodopi писа, бензинът свърши още в събота и сега повечето бензиностанции в района на Комотини са затворени. Собствениците се оплакват, че горивото свършило бързо заради презапасяване. Бензиновозите чакали на пристанище Порто Лагос, но понеже банките са затворени, нямало как да се разплатят на доставчиците за горивата.
Ще припомним, че през последните 3 седмици потреблението на горива в Северна Гърция се увеличи и заради пристигащите и румънци, които предпочитат да заредят в южната съседка, а не в България.
24rodopi.com
На снимката: Комотинците Мюмюн (вляво) и Али Халил често идват на пазар в Кирково
Видео – тук

По темата:
На масата на бедняка – в евро и лева: Хайде да си ги премерим… кризите!
Четете в “Родопи voice”
hard admin

*

Top