Гърци искат жп линия Подкова – Комотини

Наши транспортни експерти предлагат железница до Смолян, Рудозем и Мадан

Да се изгради железопътна линия между кърджалийско село Подкова и Комотини, предлага бизнесът в Северна Гърция. Анализ за огромната полза от ж. п. връзката са написали и научни работници, които са ангажирани от съсловните бизнес организации в Комотини и Кавала.

През 80-те години на миналия век български експерти също предлагат изграждането на маршрут Димитровград – Подкова – Комотини – Кавала/Александруполис, с изграждане на жп линия през прохода Маказа. И тогава, и днес обаче се отчита, че мегапроектът е пракалено скъп.
Темата отново е на дневен ред в Гърция в последните дни. Кошмиите са на мнение, че финансирането трябва да е по Оперативните програми на Европейския съюз.
Комотини да се свърже с Букурещ чрез жп линия през прохода „Маказа”, предлага президентът на Федерацията на професионалистите в туризма в област Родопи Анестис Вафиадис. Според него движението на влакови композиции между Кърджали и Комотини ще донесе не само големи приходи в сферата на туризма, но ще повлияе положително върху другите отрасли в окономиката. Вафиадис презентира анализа си на голям икономически форум в Комотини.
“Ние представяме нашите предложения за развитие, въпреки че думата е загубила всякакво значение през последните години. И ако в национален мащаб губим залога за развитие, може би, можем да го направим на местно ниво с целенасочени действия и предложения. Транспортният коридор може да бъде златоносен източник за нашия туризъм и бизнеса. Имаме на разстояние от 4 до 8 часа път три балкански столици – Белград, Букурещ, София.  Представете си жп линията да започне от Комотини, за да достигне Букурещ. Същата линия ще позволи достъп на съседите до пристанищата на Кавала и Александруполис. Представете си какво развитие означава това!”, твърди президентът на Федерацията.
Голям икономически ефект би имало от свързване на жп линията от Подкова с Комотини и Кавала, убеден е и Костас Дамиан, научен сътрудник на Конфедерацията на занаятчиите и търговците.
Според него трябва максимално да се използва вертикалната ос Комотини – Кърджали и възможностите на средната класа в България.
И в миналото се е планирало изграждането на железопътна линия през прохода Маказа, като се построил участъкът от Кърджали през Момчилград до село Подкова, на около 20 км преди седловината, отбелязват наши транспортни експерти. По време на Втората световна война тези планове са подновени, но не се стига до практически действия. Веднага след Втората световна война проходът е затворен окончателно за преминаване и са изградени оградни мрежи по границата ни с Република Гърция. През 2009 г. изграждането на пътя през Маказа към Гърция е обявено за приоритетен обект. През октомври 2011 г. проходът е изграден от българска страна, но не е напълно довършен от гръцка поради тежката финансова криза, засегнала страната. След като през 2012 г. голямо срутване прекъсва пътя отвъд границата, гръцката страна отлага неколкократно довършването на своята част от обекта.
Новият ГКПП „Маказа – Нимфея” бе открит на 9 септември 2013 година. По него в момента могат да преминават леки автомобили и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона.
Сега по новия панорамен път проходът започва източно от село Кирково на 326 м н.в. и се насочва на юг-югоизток, нагоре по долината на Лозенградска река (десен приток на Чорбаджийска река (Къзълач), десен приток на Върбица, от басейна на Арда). След около 10 км достига седловината на 682 м н.в. на държавната ни граница, където е изграден нов, модерен ГКПП „Маказа – Нимфея”. От там, вече на гръцка територия е изграден също нов, модерен панорамен път, който след около 18 км слиза от планината в Беломорска Тракия и завършва на около 3 км североизточно от град Комотини на 119 m н.в. По този начин общата дължина на прохода е около 28 км.
В България транспортните експерти смятат, че успоредно с жп линията Подкова – Комотини, може да се изгради и железница до Смолян, дори да е на 760 мм междурелсие. В самото изграждане на теснолинейката ще участват местни работници, което ще даде голям социален ефект още преди да тръгнат влаковете. Предвиденото трасе е Асеновград-Лъки-Момчиловци-Смолян-Рудозем-Мадан. Експерти обаче са предложили и доклад за ползите от жп линия Смолян-Девин-Доспат-Гоце Делчев-Добринище. Говори се дори за обособяване на Туристически Южен Ринг – връзка между Банско и Пампорово, както и между най-забележителните обекти в региона. След изграждането на жп линията пък местното население ще се реализира в жп отрасъла – машинисти, техници,  кондуктори. Ще бъде подпомогнат и дърводобивът.
В анализите още се посочва, че Смолян е много дълъг град и, ако крайната гара се направи в горната нова част на града, а теснолинейката минава от кв. „Устово” през целия областен град с няколко гари, хората ще могат да я ползват и като удобен градски транспорт.
24rodopi.com
На снимката:
Германски пенсионери бяха на обиколка в България с „Кюмюр трен”, както нашите жепейци наричат атракционната композиция, преди година. Те стигнаха до ж. п. гара Подкова и попитаха: А кога ще има жепелиния до Комотини?
hard admin

*

Top