Гърци, румънци и турци танцуваха и пяха в града под Белите брези (снимки)

Празник на турския фолклор в Ардино

Гюнер ШЮКРИ
В рамките на 9-тото издание на Балканския фестивал на турския фолклор и поезия в Ардино се проведе концертна програма с участието на самодейци от Турция, Румъния и Гърция. Културното събитие събра много ардинци и гости пред сградата на градското читалище. Сред тях бяха кметът на общината Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям.
Програмата започна с изпълненията на ансамбъла за татарски фолклор „Карасу” от румънския град Меджидие. Самодейците от северната ни съседка обраха овациите на ардинци с чудесните си изпълнения. Ръководителят на групата Елис Менаджи заяви, че за трети път участват в културния форум. „Радвам се, че имаме възможност да опознаем фолклорното богатство на Балканските страни. Надявам се отново да се видим в следващото издание на форума, заяви Менаджи.
С чудесните си изпълнения овациите на присъстващите обраха и младите танцьори на фолклорния състав от турското младежко сдружение в град Комотини, Гърция. „Идваме за втори път. Много хубава инициатива. Фолклорът сплотява хората.
Благодаря на всички, които правят възможен този празник за девети път”, каза водачът им Еркан Демиролулари.
Концертната програма завърши с прекрасните танци на фолклорната група Хамзабей-Мурадие от турския град Бурса. Особено интерес предизвика прочутият танц на дервишите „Сема”.
Кметът Ресми Мурад връчи на ръководителите на трите фолклорни
групи пластика на Дяволския мост.
Организатори на културната проява бяха читалище „Юмер Лютви” и Дружеството за турска култура и изкуство със съдействието и финансовата подкрепа на седемте общини в областта.
24rodopi.com
hard admin

*

Top