Гърци се радват на евтини зъби и евтин купон, но в Златоград и Кирково усетиха първи „византийските номера”

„Да накажем византийците с добро. Просто за 3 март и Великден да си останем и да празнуваме в България. Така и ние ще си починем, а те ще продължат доста дълго да почиват, защото и без това и сега нищо не правят. Да не им пълним джобовете и да не  ходим в Гърция, а да обичаме родния си край и България”.
Подобни коментари се чуваха преди седмица-две в Родопите, а и в социалните мрежи, докато вървяха гръцките блокади. Не се случи, защото гърците сами си прибраха тракторите и ни поканиха за 3 март да си харчим парите на юг.
И на пунктовете с локално значение, каквито трябва да са „Маказа” и „Златоград”, имаше блокади. И контра блокади. Всички подкрепиха действията на нашите превозвачи, защото безочието на гръцките фермери и бездействието на Европейския съюз по проблема премина всякакви граници. Дори грък от Ксанти, който чакаше на ГКПП „Златоград” на 20 февруари, също подкрепи протеста на превозвачите от българска страна. „Блокирани сме, съжалявам, че чакаме аз и семейството ми, нека да чакаме. Гърците започнахме първи”, бяха думите на мъжа.
Още тогава нашите превозвачи обявиха, че блокадата им е безсрочна, докато гръцките трактори не се оттеглят. Този проблем е на път да обедини българите. Превозвачите в цялата страна плашат с акции още за Великден. Те призовават българите да бойкотират южната ни съседка за празника. Бизнесът очаква част от по-малките фирми на пазара да не издържат на натиска и да спрат дейността си заради блокадите.
За Великден гърците няма да протестират, бъдете сигурни.
Евтините Родопи са далеч по-нужни на гърците
Кирково и Златоград привличат гърците с по-ниските цени на продуктите и услугите в родните магазини. Комшиите твърдят, че идват до България да пазаруват, защото качеството на стоките е високо, а цените им са много по-ниски от тези в родината им. Наред с хранителни

продукти съседите купуват от наши магазини витамини и българска козметика. Чести са визитите им във връзка с лекарски консултации и посещения на болнични заведения. Оказва се, че особено търсени са нашите зъболекари, които също таксували много по-малко пари от колегите си от другата страна на границата. Пазаруват се дрехи и обувки. Ваденето на зъб в Златоград, Момчилград и Кърджали е между 20 и 25 лева, в Гърция струва 50 евро. Лечение на пулпит и поставянето на пломба при нас е между 60 и 100 лева в зависимост от броя на процедурите и качеството на използваните материали, докато в Гърция цената надхвърля 150 евро.  Качеството на стоматологичните услуги у нас е на високо ниво и дори надхвърля това в Гърция, смятат местните специалисти. Друг плюс е, че освен ако не става въпрос за спешно състояние, в южната ни съседка се чака със седмици за час при зъболекар.

„Да им секнем пазаруването на дрехи и обувки, евтиното лекуване на зъбите, евтините почивки и хотели”, призовават златоградчани. „Да ги видим тогава, да ходят без зъби”, гневят се хората, които са съпричастни към поразиите, които нанасят гръцките фермери на нашата страна. Златоградчани не искат повече да се съобразяват с желанията на южната ни съседка. Хората припомниха за едно ограничение от гърците, което е против правата на свободния пазар. То продължава вече шеста година и е наложено от гръцките власти-през ГКПП–Златоград да не преминават товари повече от 2 тона. За това ограничение градът се беше вдигнал на бунт.
От едната страна на бариерата бяха гърците, които идват у нас, за да пазаруват евтини стоки, от другата са българите, чиито микробуси със стоки се оказват прекалено тежки, за да преминат. Официално от гръцката  страна нямаше  обяснение за забраната, но според хората от Златоград зад ограничението стоят накърнени бизнес интереси.  Според тях тази забрана е под въздействието на търговско-промишлената палата в Ксанти. 
Според граничните власти от двете държави, всички стоки, които преминават през границата са легални и с фактури. Ставало въпрос за различен стандарт на живот в двете държави. И този проблем остава нерешен.
„Ако сме народ, ще забравим за Гърция като туристическа дестинация това лято. Ако сме умни – ще пренебрегнем гръцкото производство и ще заредим пазара си със стопанството на други страни-съседки. Изобщо, ако сме в час – със зъби и нокти ще се борим за правото си на компенсация и най-вече на уважение”, смятат болшинството нашенци.
24rodopi.com
hard admin

*

Top