Гърци се радват на протестиращите ловци: А ни казваха, че в България няма стачки и блокади, защото хората ги е страх! (снимки, видео)

Две гръцки коли се забавиха с 30 минути заради ловджийския митинг на разклона край спирка „Джебел” и краткото блокиране на пътя Кърджали – ГКПП „Маказа”. Въпреки това, жителите на села от района на Комотини слязоха и подкрепиха протестиращите. Те не скриха задоволството си, че за първи път в България виждали протестиращи хора. „От нашите медии знаем, че тук хората ги е страх и не излизат да защитават правата си със стачки и блокади. Видяхме, че не е така. Радваме се за хората. Пожелаваме им успех!”, заявиха гръцките туристи.
За 3 минути бе затворен пътят Кърджали – ГКПП „Маказа” по време на втория протест на ловците в Момчилград, които са против повторното разделяне на ловно поле „Равен” на две. На 9 декември те се обявиха и против назначаването на Шукри Халид Вели за старши лесничей.
Около 200 протестиращи скандираха „Оставка, оставка” както пред сградата на Държавното горско стопанство в Момчилград, така и в района на спирка „Джебел”. Полицаи и жандармеристи не позволиха да се проведе едночасова блокада на международния път, какъвто бе първоначалният замисъл и успяха да избутат от платното протестиращите.
Кметове на населени места и общински служители също подкрепиха протеста на ловците.
Спорната ловната площ се простира върху 5 500 хектара и съществува от 65 години.
Ловуването било безпроблемно до 2012 година, когато ловците от дружинка „Равен” изключили 3-ма колеги за финансови злоупотреби (четете тук). Именно те регистрирали нови сдружение и дружинка и успели да издействат заповед за разделяне на ловното поле. По-късно министерската заповед на Мирослав Найденов била отменена след решение на Върховния административен съд и нова заповед на следващия министър на земеделието – Димитър Греков.
„Заведен е граждански иск срещу назначението на Шукри Вели. Искаме да бъде уволнен. Новата директорка на Горското Светла Тенева не ни даде отговор, показа ни само длъжностната му характеристика. Лъжат ни. Протестираме, защото ако не го правим, заповедта за разделяне на ловния район вече щеше да е факт. Потъпкват ни правата, няма да се предаваме”, заяви председателят на сдружение „Родопи” Лютви Алиосман.
Емоционална реч изнесе и стоматологът Фикри Гюлестан.
„Без да се съобразяват с нашето мнение се назначава човек, символ на подтисничество, на мракобесие. Защо предизвикват хората, защо смятат, че ние ще търпим? И Слави Бинев имаше законово основание, но се оттегли в името на доброто на държавата. Ще използваме всички наши законни права, докато не започнат да се съобразят с общественото мнение. Ние имаме това морално право и в 21 век в Европейска България това не може да бъде пренебрегнато. Ще се борим докрай”, каза известният общественик.
“Знаем кой го прави. Искам да помоля най-човешки: Не ни ядосвайте”, предупреди докторът.
Ако Шукри Вели не бъде отстранен от работа “в системата на Горското”, след седмица пътят ще бъде блокиран за повече време.
24rodopi.com
Видео от протеста – тук
hard admin

*

Top