Гърци ще строят фабрика за преработка на пипер в Кирково

Голяма гръцка компания започва строителството на фабрика за преработка на пипер в Кирково. Очаква се първата копка да бъде направена през март. Фирмата има консервни фабрики в Солун, в Кавала и в Турция. Годишно в Кирковско ще се преработват по 8 000 тона чушки, а в бъдещата фабрика ще бъдат ангажирани около 80 души.
Продължава интересът на фирми от Северна Гърция към община Кирково, вече са стартирали някои инвестиционни проекти, съобщи кметът на граничната община Сали Рамадан. Той допълни, че след отварянето на новия ГКПП „Маказа-Нимфея” най-малко десет гръцки бизнесмена са потърсили съдействие от общината за намиране на подходящи терени или готови помещения.
Както вече 24rodopi.com писа, вече е сключен договор за строителство на тютюнева фабрика с фирма от Ксанти. Общината е отделила терен от 30 декара за производствените халета в района на бившия ученически военен лагер край село Подкова. В края на 2014-та тук ще работят към 100 човека.
Рамадан смята, че отварянето на фабрика за преработка на чушки ще даде възможност за много семейства да развият алтернативната на тютюна селскостопанска култура.
„Производителите в община Кирково не могат да отгледат толкова много пипер и за това продукцията ще се изкупува от цялата област Кърджали”, каза кметът.
Според него сред сериозните инвеститори била фирма за производство на лед-осветление за автомобили.Тя работи с най-големите автомобилни производители и има фабрики в Александруполис, Солун и Истанбул.
В момента гърците преговарят за покупката на терени за строителството на цеховете. „Искаха да им предоставим готови помещения, в които само да монтират машините и да започнат веднага производство. За съжаление не разполагаме с такава база”, каза Сали Рамадан.
hard admin

*

Top