Гюнай Емин: Ще обиколя Европа с велосипеда си!

Гурбетчия и пенсионер стигат с велосипеди до плажовете на Бяло море

Родопчанин се готви да прекоси Европа с… велосипеда си. Желанието на 47-годишния Гюнай Емин от момчилградското село Звездел е да отиде до Белгия, въртейки педалите на любимото си колело, заяви самият той за 24rodopi.com
Мъжът е един от най-запалените колоездачи в Източните Родопи като повече от пет години заедно със съселянина си – 67-годишният Сами Мустафа, обикалят с велосипеди областта. Всеки ден, ако времето им позволява, двамата тръгват от Момчилград на колелетата си, като в последния момент определят маршрута си-Кърджали, Джебел, Подкова, Бенковски… През лятото двамата родопчани отиват на море в Гърция, като изминават разстоянието през „Маказа” до най-близките плажове на Бяло море за около 3-4 часа. В Гърция пък остават на палатки за седмица.
Сами и Гюнай обмислят да направят съвсем скоро колоездачна обиколка, която да обхване Одрин, а после през гръцката граница да се приберат обратно в Момчилград.
„Имаме цялата налична екипировка. Велосипедите ни са снабдени с всички атрибути. Никога не е имало проблем на пътя, не сме били глобявани от полицаи”, заявяват двамата мъже.
Сами Мустафа е пенсионер, докато Гюнай Емин работи сезонно в Белгия.
hard admin

*

Top