Дават пример на мало и голямо

  • Доброволците събраха 70 торби отпадъци под приливниците на яз. “Кърджали”

"Маргарита ТЕНЕВА
Ученици от СОУ “Петко Р. Славейков” почистиха вчера около приливниците на яз. “Кърджали”. Децата бяха изключително ентусиазирани въпреки изобилието от боклуци. До базата на язовирната стена стигнаха с два курса на училищния автобус.
Те бяха въоръжени с лопати и гребла, облечени в работни дрехи. Придружаваха ги четирима учители.
Идеята за акцията е на преподавателя по английски език и доброволец от Корпуса на мира Скот Маккартни. Той е от Минесота и е в Кърджали от април 2005 г.
Преди няколко дни се разхождах със съпругата ми и видях колко много отпадъци има край язовира. Споделих идеята да почистим с учениците. Приеха с удоволствие.

В САЩ например има строги санкции срещу тези, които замърсяват околната среда, и много активни природозащитни организации, които следят за това, обясни Скот.
Боклуците край приливниците бяха толкова много, че предвидените чували не достигнаха. Наложи се да донесат допълнително. Децата напълниха 70 торби с пластмасови бутилки и хартии.
Малко поизморени ентусиастите си тръгнаха. Останаха доволни от добре свършената работа.
Младите защитници на природата споделиха, че ако има повече такива инициативи, Кърджали и околностите могат да станат по-чисти. Всеки един от нас трябва да носи отговорността за това.
Замърсяването в зоната около преливниците е изключително голямо. При покачване на водата в язовира всички отпадъци се събират там. Проблемът е много сериозен, но няма как да бъде решен.
Тук се събират боклуците на всички, живеещи покрай Арда, от изворите до тук.
Преди години дори по инициатива на “Нов живот” бе организирано почистване с корабче на отпадъците до язовирната стена и залива „Енчец”. Нещата обаче не са се променили оттогава и замърсяване продължава.
Учениците от СОУ “Петко Р. Славейков” ни дадоха пример как да опазим богатствата на Кърджали. Ако поне малко се поучим от тях, ще живеем по-добре и в един по-чист град.

информация: в. Нов Живот

hard admin

*

Top