Давутоглу обещал 1 млрд. долара безлихвен заем на България, пожелал си „Борисов и Местан заедно да управляват България“

„Искам така заедно да ви видя да управлявате България”, тези думи на турския премиер Ахмед Давутоглу към българския му колега Бойко Борисов и председателя на ДПС Лютви Местан са подтикнали Ахмед Доган да ускори процеса по свалянето на лидера на Движението.
Това се случило на неформалната среща на 15 декември м. г. в София във формат „Давутоглу – Борисов – Местан – без преводач”.  На двамата премиери превеждал самият Лютви Местан.

На срещата било посочено, че Анкара е в готовност да отпусне 1 милиард долара безлихвен заем на България на различни траншове в рамките на няколко години, посочиха пред 24rodopi.com учредители на ДОСТ, които вчера пристигнаха от Турция. Първият транш щял да бъде за 100 милиона долара за подпомагане на животновъдството и биоземеделието в някои региона на България, предимно в Родопите и Лудогорието. За продукцията пък имало гарантиран пазар в Турция.

Целта на проекта е както „да се подпомогне съседна България”, така и „да се спре гурбетчийският поток от регионите с турско население към Западна Европа”.

„Неформалната среща трябваше да е във формат „Давутоглу-Борисов-Доган-Местан”, но думи и действия на Местан са я трансформирали в друг формат. След срещата пък Местан е спестил нещата, които е трябвало да бъдат споделени пред цялото ръководство на ДПС и пред почетния председател”, това пък разкриха източници от централата на ДПС. Друг е разказал на Ахмед Доган за желанието на Давутоглу да види Местан като вицепремиер в следващото коалиционно правителство.

Ще припомним, че в края на декември м. г. първи съобщи, че срещата във формат „Борисов – Давутоглу – Местан” е повлияла върху решението на Доган още на 17 декември да покаже „червен картон” на Местан. На пресконференцията си на 7 януари сваленият председател на ДПС потвърди за интересната среща, но подчерта, че е редно Борисов, като домакин, да даде подробности. Турски медии започнаха да пишат по темата след 20 януари с акцент „Не декларацията за свалянето на руския изтребител, а срещата на 15 декември е капката, която преляла чашата”. Някои вестници отбелязаха дори, че много преди декларацията за самолета, Доган бил решил да освободи Лютви Местан на Националната конференция, която ще се проведе през април, и на негово място председател да стане Мустафа Карадайъ. Разговорите на 15 декември провокирали последвалите процеси.

Ще припомним, че на 17 декември Ахмед Доган говори близо половин час пред повече от 100 души на празнична вечеря в така нар. „Боянски сараи” и освен геополитическия анализ, отправя и убийствена критика срещу Местан за декларацията му за сваления руски изтребител и за действията му като председател, който игнорира „колективното тяло”.

24rodopi.com

hard admin

*

Top