Дали е просветно или образователно?!

Комсомолци консумират силикон за 2 милиона

 

Депутатът от Момчилград Лютви Местан предложи „просвета” да замени „образование” в заглавието на Закона за предучилищното и училищното образование. Народните представители посветиха около половин час на този спор.

Изненадващо идеята на Местан беше подкрепена от „Атака”. От ГЕРБ обаче контрираха, че „по тази логика трябва да остане и министерство на войната”.

Павел Шопов от „Атака” се съгласи с Лютви Местан, че думата „просвета” е по-подходящата дума. Той припомни, че преди Министерството на образованието е било Министерство на просветата…

О, боже колко приказки са се издумали! Колко време за едно „заглавие”, което да тури венец за деня, пардон, за трудния и дълъг ден в професията „ковач”. Този, дето чука закони, твори история и гениалностите на когото занимават обществото, което най се чувства начукано от творците. Поредните 30 напълно безсмислени минути на политическата нива. Аудиторията на парламентарните глупотевини обаче е навикнала. От време оно. Още когато прадедите ни в парламента са умували как точно, аджеба, да се обръщат към княза. Минало. Едно общество, което е градяло бъднините си на просветата. Или образованието, за по-удобно, поне спрямо мнозинството.

На проблемите ни може да завиди всеки чужденец. Олекотихме уж раниците на първолаците, през годините карахме на фарове на всеки 15 септември, а сега остана само да доизкусурим наименованието на едно от най-важните ведомства в държавата. Това, което отговаря за бъдещето ни. За него, всъщност, думата имаме всички ние. Удобно обаче го забравяме. По-точно, разболяваме се от мълчание и нехайство тогава, когато трябва да крещим. Нивото на образованието ни лети в бездната на безхаберието, а обществото за пореден път не взема никакво отношение и зяпа като разсилен ронеща се мазилка в коридора на селско даскало. Пък тя си пада, оголваща състоянието на просветата, което и един летен ремонт по някоя програма не може да заличи. Онзи ден едни ученици се опитваха да разгадаят в ефир що ще рече „комсомолец”. Достигнаха до прозрението, че е някаква …активно консумираща личност.

Да, това е съвремието ни. Активна консумация, масова деградация, мечти за легализация в странна демокрация.

Включени фарове и леки раници. Това беше амнистията за обществото. Беше, но е време то да се просвети и наистина приеме образователната кауза като единствен байрак, под който да застане за спасение на бъдещето си. След няколко „първи звънеца” школската отмяна придобива по-друг вид. Тимуровци липсват, а агонията на безсилната и изродената държава моделира съшити като кръпки още по-кофти екперименти а ла „Виктор Франкенщайн”. Поведенческите модели, които възприемат  учениците не се ваят само с поредната евтина реформа в министерството или в школото.

Европа инвестира във фолк-бамбините! Сумата по програма „Конкурентноспособност”, която спечели динозавърът на модните течения по баровете от Димитровград, е 2 милиона лева. Силиконът им ще запуши вече озоновата дупка, благодарение на добрия мениджмънт. Мамка му, инженерът дето скъсява поли и ги прави звезди, няма ли мераци към просветата. Или образованието беше?!

 

“Родопи voice”

hard admin

*

Top