Данъкоплатците плащат 5 400 000 лева лихви заради „кърджалийския инат“ на Плевнелиев

Росен Плевнелиев е майстор на неплащането, забавянето и отказа от изпълнение на задължения по договори. Това пише вестник “Репортер” в материал, посветен на работата на Росен Плевнелиев като министър на регионалното развитие и благоустройството.

В материала се отбелязва, че заради упоритото протакане по изплащането на задълженията към строителите на проекта за укрепване на бреговете на р. Арда в Кърджали, например, държавният бюджет беше натоварен с 5,4 млн. лв.

Става въпрос за лихва от забавянето и отказ от плащане на извършените и документирани разходи, въпреки издадения през 2009 г. Акт 15.

Строителите са си получили цялата забавена сума. Прокурорската проверка не е намерила доказателства за закононарушения в договарянето и изпълнението на проекта.

“Нещо, в което самият Плевнелиев едва ли се е съмнявал, още когато е наредил спирането на плащането. Инатът на министъра обаче коства над 5 млн. лв.”, коментира в. “Репортер” и напомня за още един проект.

Зад проекта за укрепване на бреговете на р. Арда в Кърджали, по-известен като “Водното огледало”, има доста цифри, коя от коя по-впечатляващи. Той е с 38-годишна история, която започва през1971 г. с първото възлагане на предпроектните проучвания. Строителството му, започнало при правителството на Станишев, продължава 18 месеца, струва около 80 млн. лв., а обектът е откриван 2 пъти.

Веднъж през 2007 г. от Тройната коалиция, когато министърът на културата проф. Стефан Данаилов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски прерязват трикольорна лента, дълга рекордните180 метра – колкото е ширината на водното съоръжение. И веднъж в управлението на ГЕРБ.

Именно тази граничност на проекта между две правителства го прави и толкова ожесточено оспорван.

Според БСП той е перфектно договорен и изпълнен, а за ГЕРБ е вторият “гьол“ след АЕЦ “Белене”.

“Именно след смяната на управлението през2009 г. остава да бъде разплатена и последната част от задължението към строителите от ДЗЗД Обединение “Арда Кърджали”. И вместо то да стане в срок и всичко да бъде забравено, Бойко Борисов и ресорният отговорен министър Росен Плевнелиев отказват плащането и дават сделката в прокуратурата. И така до февруари2010 г., когато остатъкът от 24 млн. лв. в крайна сметка е одобрен за плащане с постановление на Министерския съвет. А няколко месеца по-късно на МС се налага да одобри извънредно плащане към министерството на Плевнелиев за над 5 млн. лв. заради лихвите по просрочията”, пише още “Репортер”.

Изданието поставя въпроса дали това иска да наложи като модел на управление в новото правителство президентът Плевнелиев.

Още един случай, за който Росен Плевнелиев си е позволил сериозно “широкопръстие” с държавните пари, според вестника, е за проекти в Ломско.

—————————————————————–
Само сега спечели смартфон SAMSUNG и още много награди!виж

hard admin

*

Top