Даскал Байрам смени ходжата в „Кафето на толерантността“ в Кърджали! Отец Петър нарече мюфтията Бейхан "аджамия" (снимки, видео)

Даскал Байрам смени районния мюфтия Бейхан Мехмед в така нар. „Кафе на толерантността”.

Както вече 24rodopi.com писа, мюфтията наруши 10-годишната традиция и отказа на 3 март да седне на една маса с кмета инж. Хасан Азис и енорийския свещеник отец Петър Гарена.
Свещеникът нарече мюфтията „аджамия“. „Аз си знаех, че той е по-малък от мен на години, но се оказа, че той е много по-малък. И за пореден път аджамийството се показва и разгадава“, каза отец Петър.
„Има важни дни, в които всеки би трябвало да превъзмогне своите вътрешни, лични, обществени, политически и дори исторически предразсъдъци и прегради, за да бъде част от този празник. Защото Националният празник ни прави нация, той ни обединява и показва единството на нашето общество. Има и много събирателни образи – този на общинския кмет, на свещеника, на мюфтията, на хората на изкуството и на даскала, има много модели, които са ни завещани от предците за съхраняване на традициите. Днес мюфтията го няма сред нас, формалната причина е, че е в чужбина. Но имоделът за кмета, попа и даскала е винаги актуален“, заяви Хасан Азис и покани Байрам Юсеин, дългогодишен учител и собственик на кафенето, да заеме празния стол на липсващия мюсюлмански духовник.

„Тук още си е Източна Румелия и последните събития го доказват. Само мога да си представя колко е трудно и на българите, и на турците в нашия град да могат да кажат на глас „Аз съм турчин в България“ и „Аз съм българин в Кърджали“. Или мюфтията е толкова млад, или аз съм много стар, та сме забравили, че за този 3 март има твърде много жертви и от турците, и от българите, и се преиначават както българската, така и турската история. Защото първите въстания срещу султана са започнали именно в нашия район с кърджалийските движения. Случайно или не, един земляк от гръцко на този ден слага точка на Османската империя и основава турската република, и това е Кемал Ататюрк“, каза отец Петър.

24rodopi.com

Какво казаха още участниците в новия формат на “Кафето на толерантността”, вижте видеото:

hard admin

*

Top